Dinsdag 19/01/2021

Nederland

Baudet wint intern referendum om partijleiderschap Forum voor Democratie

Thierry Baudet lijkt de machtsstrijd te hebben gewonnen en kan de partij nu naar zijn hand zetten.Beeld BSR Agency

De Nederlandse politicus Thierry Baudet heeft het ledenreferendum rond zijn partijleiderschap van Forum voor Democratie (FvD) gewonnen. Van de 37.000 leden die hun stem uitbrachten wil 76 procent Baudet als leider behouden.  

Met de uitslag lijkt Thierry Baudet de machtsstrijd binnen Forum definitief in zijn voordeel te beslechten. Als ‘partijleider’ mag hij nu de voordracht doen voor een nieuwe partijbestuur en de Tweede Kamerlijst, en de partij zo naar zijn hand zetten.

De verwachting is dat het aanblijven van Baudet een tweede exodus van FvD-volksvertegenwoordigers in gang zet. De FvD-fractie in het Europees Parlement liet eerder weten zich af te zullen splitsen als de leden Baudet zouden kiezen. De driekoppige delegatie heeft al bevestigd zelfstandig verder te gaan. Tientallen volksvertegenwoordigers stapten de afgelopen twee weken al op.

Aanleiding was Baudets weigering afstand te nemen van jongerenvereniging JFvD en haar voorzitter Freek Jansen, een vertrouweling van Baudet. Ook beschuldigden meerdere prominenten hem van het doen van antisemitische uitspraken.

Met de leegloop betaalt Baudet een hoge prijs voor zijn winst, al zal hij daar volgens voormalige intimi niet lang om treuren. Hij heeft zijn partij terug en kan een radicalere koers inslaan, niet langer geremd door gematigde krachten binnen Forum. De kans is groot dat de banden worden hersteld met jongerenvereniging JFvD, die in opspraak kwam door antisemitische en racistische appjes en daar niet afdoende tegen optrad.

Geen notaris

Het referendum kende een opmerkelijk korte aanloop. Donderdagmiddag maakte het partijbestuur bekend dat de stembus enkele uren later open zou gaan, en dat zou blijven tot vrijdag 18 uur. Het bestuur besloot om een digitale stemlink te versturen naar iedereen die het afgelopen jaar lid was van FvD en contributie heeft betaald. Ook leden die hun lidmaatschap de afgelopen weken opzegden – het zouden er duizenden zijn – konden dus stemmen.

De ledenraadpleging werd uitgevoerd door Big Pulse, een Australisch bedrijf gespecialiseerd in online stemmen. FvD’ers uit beide ‘kampen’ keken mee, net als externe IT-specialisten. Een notaris, gebruikelijk bij dit soort stemmingen, was er niet: volgens interim-voorzitter Lennart van der Linden was er geen notaris te vinden “met de juiste kennis en die dit op stel en sprong wilde doen”.

Tegenstanders van Baudet uitten grote bezwaren tegen het referendum, dat iedere juridische basis zou ontberen. Het bestuur en Baudet erkenden daarop dat in de partijstatuten inderdaad niets over een bindend referendum staat. Wel verbonden beide kampen zich vooraf openlijk aan de uitslag. De twijfels namen alleen maar toe toen meldingen verschenen van leden die al in voorgaande jaren bij FvD vertrokken maar alsnog een stem konden uitbrengen.

Direct na het bekend worden van de uitslag kondigden een aantal lokale FvD-fractievoorzitters aan een rechtszaak aan te spannen. Ze willen dat de rechter het besluit om een referendum te organiseren nietig verklaart. In een verklaring kraken zij onder meer het uitblijven van een reëel alternatief voor het partijleiderschap: er kon alleen voor of tegen Baudet worden gestemd.  

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234