Zondag 20/10/2019

Migratie

Bart De Wever: "We spelen met de toekomst van Europa"

N-VA-voorzitter Bart De Wever. Beeld BELGA

Door de besluiteloosheid in de migratiecrisis is Europa zijn eigen ondergang aan het organiseren. Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever in Terzake. Hij stelde ook voor de smartphone van transmigranten in beslag te nemen.

"Door onoplosbare problemen te creëren wordt de druk tussen Centraal- en West-Europa alleen maar vergroot", stelde hij. "We spelen met de toekomst van Europa. De Visegrad-landen zouden op dit ogenblik nooit tot de EU zijn toegetreden. Als je nu een referendum zou organiseren, zouden ze meteen weer weg zijn.

"Er zal nooit eensgezindheid zijn zolang het idee bestaat dat elke sukkelaar naar hier kan komen", zei hij. De enige oplossing is volgens De Wever een terugkeerbeleid naar Australisch model, met opvang buiten het grondgebied. "Een pushbackbeleid, maar momenteel zit er weinig push achter." 

Voor De Wever moet Europa gaan onderhandelen met landen als Tunesië om bootmigranten tegen te houden. "We hebben een deal van 6 miljard euro gesloten met Turkije, dat heeft geholpen. Ook in Noord-Afrika moet dat mogelijk zijn." 

Smartphone in beslag nemen

Wat betreft de problematiek van de transitmigranten in eigen land pleitte hij ervoor om die mensen aan te houden, zoals N-VA-fractieleider Peter De Roover eerder voorstelde. Hen allemaal de gevangenis ingooien moet niet het doel zijn, wel kunnen bij het onderzoek hun smartphones in beslag genomen worden. Dat moet mensensmokkelaars en transmigranten ontmoedigen. 

"Dan garandeer ik u dat het zeer snel in het wereldje van de mensensmokkelaars zal rondgaan dat België niet de place to be is", zegt hij. "Het zijn geen sympathieke maatregelen, ik besef dat ook."

Minister van alles

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) staat niet meteen te springen voor het idee, liet hij vanmorgen bij het begin van de ministerraad merken. "De Wever is minister van Binnenlandse Zaken, van Buitenlandse Zaken, van Justitie en van nog een aantal andere zaken. Maar wij gaan er hier rustig over beslissen", zei hij in de Wetstraat 16. "Mijnheer De Wever zegt dat het snelrecht een oplossing is, maar bij snelrecht kun je ook geen mensen in hechtenis nemen. Dat weet men wel, denk ik, bij N-VA. Dus ik hoor die oplossingen aan en ik zeg dat ze juridisch niet kunnen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234