Zondag 17/11/2019

Politiek

Bart De Wever pleit voor verbondenheid op familiedag N-VA

N-VA-voorzitter Bart De Wever bij een van de attracties van Plopsaland, samen met Vlaams parlementslid Annick De Ridder (rechts) en Vlaams minister Liesbeth Homans (links). Beeld BELGA

Na enkele lastige weken, kon N-VA wel wat positiviteit gebruiken. Op de familiedag in Plopsaland haalde voorzitter Bart De Wever daarvoor een boodschap van verbondenheid boven, met dank aan een gele hoodie en Het Eenzame Hartenbureau.

Feel good, dat stond centraal tijdens de N-VA-familiedag in Plopsaland. De kopstukken kropen op een attractie voor een spectaculaire foto, gezinnen genoten tussen Maya en Kabouter Plop en als apotheose kwam K3 optreden. 

Tussendoor gaf voorzitter Bart De Wever een toespraak, voor de gelegenheid in een gele hoodie. Hij had één centrale boodschap: verbinding. "Onze partij is een dwarsdoorsnede van Vlaanderen", speechte hij. "Van De Panne tot in Voeren, van arbeider tot arts, van holebi tot hetero, van scholier tot senior, van nieuwe Vlaming tot stamboomflamingant. Zij aan zij geven we gestalte aan een ideaal dat ons bindt: een veilig en welvarend Vlaanderen."

N-VA heeft nochtans niet haar beste weken achter de rug. Na de Pano-reportage over Schild & Vrienden werden enkele kandidaten van de kieslijsten geschrapt. Ze hadden te nauwe banden met ultraconservatieve beweging van Dries Van Langenhove die dweepte met nazisme, seksisme en racisme. 

Bovendien was kopstuk Theo Francken een week eerder in de knoei geraakt door op Facebook minnetjes te doen over mannen die vrouwenlingerie dragen. De holebi's binnen de partij konden er niet om lachen. En ook de problemen rond de transitmigranten geraken maar niet onder controle, waar Francken samen met binnenlandminister Jan Jambon nochtans voor bevoegd is.

Eenzame Hartenbureau

Een warme, positieve boodschap moest dat negatieve beeld counteren. Al speelde De Wever, niet voor het eerst, tegelijk sterk in op het één-tegen-allen-gevoel. Tekenend was dat hij zijn speech was begonnen met het voorlezen van een Facebook-post van Edwin Ysebaert, die in de jaren 90 op de radio furore maakte met 'Het Eenzame Hartenbureau'. Ysebaert, die recenter had gewerkt als consultant voor de partij, had het gehad met de N-VA-bashing "gekoppeld aan intellectuele, emotionele oneerlijkheid en bedrog", zo schreef hij.

De ex-presentator getuigde dat N-VA wel degelijk een warm hart heeft voor de holebi's en Noord-Afrikanen. "Warme woorden", vond De Wever. "We zijn een open partij, waar iedereen zichzelf kan zijn."

Voorts hield de voorzitter een pleidooi voor kwaliteitsvol onderwijs. "Stop de vernieuwingen die de lat lager leggen", zei De Wever. Als sluitstuk is er het correcte gebruik van het Nederlands. Het is al langer duidelijk dat N-VA van onderwijs een belangrijk campagnethema wil maken. Dat werd nog eens extra in de verf gezet.

Veiligheid

Warme boodschap of niet, in de campagne blijft het hard gaan. De Wever verweet Kris Peeters afgelopen weekend in Gazet van Antwerpen nog maar eens dat hij slechts een passant is in de stad:  hij huurt een appartement in Antwerpen en heeft zijn huis in Puurs behouden. Ook vreest hij dat Peeters in zee zal gaan met een linkse coalitie. "Ik vertrouw hem voor geen haar."

Tegelijk is het thema veiligheid nooit veraf bij de N-VA. Dat viel ook af te lezen aan de populariteit van Francken en Jambon. Terwijl de 13.000 N-VA'ers eerst in de file hadden gestaan aan de toegangswegen van het park, daarna lang moesten aanschuiven voor de attracties, gingen velen onder hen ook nog eens in de rij staan voor om de twee kopstukken de hand te schudden.

Afsluiten deed De Wever met een oproep om de boodschap verder te verspreiden. "Vertel aan uw buren, vrienden en kennissen wie wij zijn en waar wij voor staan", vertelde hij. "De waarheid staat aan onze kant."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234