Zondag 12/07/2020

Politiek

Bart De Wever (N-VA): ‘Ik heb Open Vld en CD&V beloofd hen federaal nooit te laten vallen’

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Photo News

Bij de vorming van de Vlaamse regering zijn er met CD&V en Open Vld ‘afspraken gemaakt’ over het federale niveau, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in De zevende dag. ‘Ik heb hen gezegd dat als we federaal zouden onderhandelen, ik hen nooit zou laten vallen.’ Over zijn conflict met Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten zegt hij dat ze ‘momenteel niet on speaking terms’ zijn.

Voormalig premier Herman Van Rompuy (CD&V) gaf in De Zondag aan dat volgens hem De Wever aanstuurt op een paars-groene regering, zodat hij federaal in de oppositie kan en “guerilla” kan voeren vanuit de Vlaamse regering. “Dat was de strategie van Yves Leterme tussen 2004 en 2007, zoals Herman Van Rompuy zich nog wel zal herinneren, maar dat is absoluut niet mijn agenda”, reageerde De Wever in het Eén-programma.

Hij keert de rollen net om en vraagt zich af hoe partijen een akkoord kunnen sluiten in Vlaanderen en dan “aan de overkant van de straat” volledig het tegenovergestelde zouden verdedigen in een paars-groene constellatie. Het gaat voor alle duidelijkheid over Open Vld en eventueel ook CD&V. Volgens De Wever staat de nota van toenmalig informateur Paul Magnette haaks op het Vlaams akkoord. Bovendien bevat het Vlaams regeerakkoord aspiraties die federaal een vervolgstuk moeten krijgen en is dat onmogelijk in een paars-groen verhaal.

De Wever gaf ook aan dat hij bij de vorming van de Vlaamse regering een afspraak heeft gemaakt dat hij coalitiepartners Open Vld en CD&V federaal niet zou laten vallen indien zijn partij in beeld zou komen. Er werd toen geopperd dat de PS in een paars-gele coalitie Open Vld niet aan boord wilde. “Het was een entente. Ik zal jullie niet laten vallen”, aldus De Wever. In omgekeerde richting werd die deal niet uitgesproken.

Haar in de boter

Tussen Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten en De Wever zit er nog steeds een flinke haar in de boter, zo liet De Wever ook optekenen: “We zijn momenteel niet on speaking terms. Wij werden als grootste partij gelost. Ik moest plots de onderhandelingen van Magnette volgen via de media.” De N-VA-voorzitter verwijst daarbij naar de gesprekken die plaatsvonden tussen de paars-groene partijen, terwijl N-VA niet mocht aanschuiven. De Wever bevestigde tussen de regels dat Rutten oorspronkelijk ook deel zou uitmaken van de Vlaamse regering, maar in laatste instantie afhaakte, zodat enkel uittredend CD&V-voorzitter Wouter Beke meestapte. “Ik ga u niet tegenspreken”, klonk het.

‘Nieuwe fase’

Met de aanstelling van informateurs Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens is “een nieuwe fase” aangebroken. De Wever vindt dat het duo heel pertinent te werk gaat. “Ik voel me au sérieux genomen”. Na de dubbelzinnige uitspraken van vicepremier David Clarinval (MR), is het voor De Wever ook niet duidelijk wat de situatie is bij de Franstalige liberalen.

Kamerfractieleidster Meryame Kitir (sp.a) vond het in hetzelfde programma niet correct dat De Wever bepaalde onderdelen uit de nota citeerde om die af te branden, onder meer over asiel en over plannen die financieel niet dichtgereden zijn. “Hij heeft op Vlaams niveau ook een nota geschreven die nog niet alles dekte. Dit is te gemakkelijk”, aldus Kitir, die opmerkte dat N-VA zelf deel uitmaakte van de vorige regering die een zwaar tekort heeft achtergelaten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234