Dinsdag 22/10/2019

Verkiezingen

Bart De Wever: "Dit was mijn moeilijkste campagne ooit"

Bart De Wever tijdens zijn aankomst in Dock 3, waar het overwinningsfeestje van N-VA plaatsvond. Beeld Eric de Mildt

Bart De Wever (N-VA) blijft onaantastbaar in Antwerpen. De keizer aan de Schelde wordt op handen gedragen door zijn militanten en kiezers. "Bartje, Bartje, Bartje!"

Om halftien verschijnt hij achteraan in de zaal. Als een messias in de massa. Hij wordt omstuwd door zijn partijgenoten en een horde bodyguards die iedereen op een afstand houden. De Wever is god in ’t Stad. Meer dan ooit. En hij weet het.

Urenlang heeft De Wever in zijn ‘war room’ gewacht. Eerst nagelbijtend. Daarna in stille verwondering over zijn score. Pas als alle andere Antwerpse kopstukken gesproken hebben, toont hij zich aan de camera’s en zijn militanten in de feestzaal Dock 3. 

Op de tonen van ‘I Got a Good Feeling’ doet hij zijn intrede. Handen in de lucht. De Wever maakt zijn stilaan eeuwige V-overwinningsteken. Er heerst verbetenheid is zijn ogen. Het doet De Wever, notoir ijskonijn, zichtbaar iets. De zaal scandeert ‘Bartje, Bartje, Bartje!’. "We love you Bart", roept een geëmotioneerde dame op leeftijd, met een natte gele zakdoek in haar handen.

Allen tegen één

“Vrienden, we hebben het gehaald. We zijn met een enorme afstand de grootste partij van deze stad”, jubelt De Wever op het podium. “We hadden 23 zetels en we houden 23 zetels. En laat ons eerlijk zijn: niemand had dit voor mogelijk gehouden. Maar in Antwerpen is vandaag geen enkele coalitie mogelijk zonder ons. Dit was mijn moeilijkste campagne ooit. Het was allen tegen één, vanaf dag één, maar we hebben het gehaald. Het was een eer om de mooiste stad van de wereld zes jaar te besturen en met veel genoegen zal ik dat nog eens doen. Dank u wel, dank u.”

De beats klinken opnieuw. Dit keer geen slapende deejay of ‘
Zet die ploat af!’. Wel gewoon: uitgelaten feest. De militanten scanderen zijn naam. ‘Bartje, Bartje, Bartje’, galmt het. De Wever droog: “Ik denk dat ik nu wel Bart ben.”

Wat vriend en vijand moeten erkennen: het palmares van De Wever wordt stilaan impressionant. Sinds 2004 won hij acht opeenvolgende verkiezingen. Eerst onder de vleugels van het kartel met CD&V, later op eigen kracht. Een tour de force in een tijd waarin politiek talent sneller opbrandt dan ooit. 

In Antwerpen lijkt De Wever populairder dan ooit. Aanjager van zijn partij – ook als die nationaal wat ter plaatse trappelt.

Leedvermaak

Wanneer De Wever om halftien het podium van Dock 3, hebben de militanten niet veel meer nodig. Een vat buskruit dat al te lang wacht op een vonk. 

Hoe meer resultaten er die middag binnendruppelen via de schermen vooraan in de zaal, hoe euforischer de N-VA-militanten worden. Als Kris Peeters zijn nederlaag toegeeft, wordt hij uitgejouwd en uitgelachen. Ook Jinnih Beels en Wouter Van Besien moeten het later ontgelden. Als duidelijk wordt dat De Wever de tegenstand verplettert qua aantal voorkeurstemmen, gaat de applausmeter door het dak.

Marc, een dertiger uit Deurne, kan zijn geluk niet op na de toespraak van De Wever. “Ik sta hier al vijf uur en het is fantastisch om Bart te zien winnen.”

Beeld Eric de Mildt

De Wever zelf wordt intussen omsingeld door journalisten. Tegen zijn partijgenoten die hem omstuwen, zegt hij dan: "Jullie zijn mijn schild en mijn vrienden." Tot groot jolijt van zijn aanhangers. 

“Als ik deze score zien, dan had ik daar vooraf in bloed voor getekend. Ik had gerekend op 33 procent, we komen nu rond 36 procent uit. Dat is een prachtig resultaat”, vertelt De Wever tegen de pers. “Ik ben vanaf vandaag informateur. Ik zal de gesprekken opstarten, met alle partijen. Ik sluit momenteel geen enkele deur. Ik wil van iedereen horen wat ze willen voor deze stad. Wat is de rest van hun project? Dan pas beslis ik.”

Terwijl de adrenaline nog zichtbaar door zijn lijf raast, maakt De Wever van de camera’s gebruik om uit te halen naar een aantal media. “De Standaard en De Morgen hadden volgens mij hun overlijdensberichten al klaarliggen. Wel, daar is dus niets van uitgekomen. Het spijt me, maar ik blijf nog zes jaar in Antwerpen.” 

Zijn politieke tegenstanders worden wel op verzoenende woorden getrakteerd. “Eerlijk gezegd denk ik dat men tijdens deze campagne soms te lang is blijven stilstaan bij bepaalde uitspraken. Ik heb deze week ook nog folders in de bus gekregen over het feit dat ik het vriendje van het vastgoed ben. Het was ook niet altijd plezant voor mij. Maar ik ben een professioneel politicus. Ik ga nu serieus met iedereen praten.”

Op de vraag wat hij die avond nog zou doen, antwoordt De Wever: “Zo weinig mogelijk.” Geen feestje dan? “Nee, ik ben geen feestvierder.” 

Beeld Eric de Mildt
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234