Dinsdag 22/10/2019

Belastingen

Bankentaks brengt 56 miljoen te weinig op

Joris Vandenbroucke, sp.a-lijsttrekker voor de Kamer in Oost-Vlaanderen: ‘De regering laat de grote financiële instellingen wegkomen met een fiscaal cadeau.’ Beeld BELGA

De bankentaks leverde 56 miljoen euro minder op dan de federale regering gepland had. De sp.a wil de inkomsten weer opkrikken.

In 2016 werd een nieuwe bankentaks in het leven geroepen. Verschillende belastingen werden samengevoegd tot één taks, waardoor de financiële sector een faire bijdrage zou leveren aan de staat. De beoogde opbrengst was 805 miljoen euro. 

Dat cijfer werd niet gehaald. In 2017, het eerste jaar dat de taks in werking trad, kwam er 788 miljoen euro in het laatje. Vorig jaar daalden de inkomsten verder naar 749 miljoen euro, of 56 miljoen minder dan de bedoeling was, zo blijkt uit cijfers van de FOD Financiën.

De regering had zich geëngageerd om de belastingtarieven jaarlijks aan te passen, afhankelijk van het beoogde bedrag. Als dat overschreden wordt, zou aan de knoppen gedraaid worden om opnieuw op 805 miljoen te belanden. Het was een manier om de financiële sector gerust te stellen, zodat het verzet tegen de bankentaks zou worden gestaakt.

Gered met belastinggeld

Nu blijken de inkomsten tegen te vallen. De sp.a begrijpt niet waarom de tarieven niet zijn aangepast om het cijfer weer op te trekken. “De regering laat de grote financiële instellingen wegkomen met een fiscaal cadeau”, zegt Joris Vandenbroucke, Kamerlijsttrekker in Oost-Vlaanderen. “Terwijl de gezinnen telkens opgezadeld worden met extra facturen.” De socialisten pleiten ervoor om de banken de volle 805 miljoen euro te doen betalen. “Een aantal onder hen is destijds gered met ons belastinggeld.”

Financiënminister Alexander De Croo (Open Vld) wijst erop dat de parameters voor de bankentaks niet gewijzigd kunnen worden door een regering in lopende zaken. “De val van de regering kost ons veel geld, daar heeft de minister altijd voor gewaarschuwd”, zegt zijn woordvoerder.

Karel Van Eetvelt, topman bij de sectorfederatie Febelfin, past voor de extra taksen die de sp.a wil. “De voorbije jaren hebben de buitenlandse banken door de belastingdruk hun deposito’s weggehaald uit ons land”, zegt hij. “Tegelijk zijn het de Belgische banken die steeds meer bijdragen aan de bankentaks. Willen we hen verder kapot belasten?” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234