Donderdag 02/02/2023

Politiek

Babysitten of huiswerk maken: ook in ons land zijn er misbruiken met parlementair medewerkers

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Politici die familieleden spookjobs geven of een buitensporig hoog loon uitkeren: van toestanden zoals in Frankrijk blijven we in België gespaard, blijkt uit onderzoek van Le Soir. Maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen misbruik wordt gemaakt.

Jill Casters

In ons land blijken de meeste parlementair medewerkers hard te werken, zonder buitensporig salaris. Dat besluit de krant uit gesprekken met een twintigtal (gewezen) parlementair medewerkers en politiek adviseurs. Toch komen ook bij ons mistoestanden voor.

Om te beginnen is de situatie verre van duidelijk omdat het statuut van parlementair medewerkers nauwelijks gereguleerd is. Ze ondertekenen een contract met hun parlement, fractie of volksvertegenwoordiger en ontvangen een vergoeding op basis van hun diploma en anciënniteit. Wat ze niet krijgen, is een precieze omschrijving van de functie die ze zullen uitvoeren.

Parlementair medewerkers hebben een tijdelijk contract met de Kamer, zegt Saskia De Leeuw, woordvoerder van Kamervoorzitter Siegfried Bracke aan Le Soir. "Maar de inhoud van de job, waar ze werken en wat ze doen, is de verantwoordelijkheid van de fractie." Het hele systeem rust op een vertrouwensrelatie tussen de Kamer en de volksvertegenwoordigers. Controles zijn er niet, evenals een procedure tegen misbruiken.

Schoonmaken

Dat zet de deur op een kier voor misbruiken en enkele zeer 'originele' taken.

Zo blijken de medewerkers vaak het gros van het parlementaire werk te doen. Voor veel parlementsleden doen hun medewerkers 80 tot 85 procent van het werk - waardoor de verkozenen de mandaten kunnen opstapelen.

Vaak werken medewerkers ook niet enkel voor het parlement dat hen betaalt, maar tevens voor de partij van 'hun' volksvertegenwoordiger of - erger - helpen ze hem bij zijn andere job, bijvoorbeeld in een advocaten- of immokantoor.

Helemaal onwerkelijk wordt het wanneer de medewerker niet meer voor de politicus, maar voor de mens áchter de politicus werkt. Het statuut is immers zo vaag, zo zegt een getuige aan Le Soir, dat sommige politici een medewerker deeltijds inzetten als chauffeur of huisvrouw. En er is geen wet die dat verhindert.

Vliegtuig- of concerttickets bestellen, schoonmaken, babysitten, de kinderen van school halen en helpen met hun huiswerk: volgens de krant komt het vaker voor dat je zou denken. En in politieke kringen zou dat algemeen geweten zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234