Donderdag 22/08/2019

Politiek

Aron Berger sluit verdere gesprekken met CD&V uit: "Tijd niet verspillen met dingen die niets opbrengen"

Aron Berger. Beeld BELGA

Aron Berger, de chassidische jood die in oktober wou opkomen op de Antwerpse CD&V-lijst, vindt het "heel spijtig" dat zijn verhaal bij CD&V ten einde is, maar bergt zijn politieke ambities niet helemaal op. Dat liet hij verstaan in De ochtend op Radio 1.

Berger wou aan de verkiezingen deelnemen met een duidelijke ambitie: "Ik wil een maximale integratie van joden in Vlaanderen en België. Ik werd de afgelopen dagen omschreven als een ultra-chassidische man, wat de indruk wekt dat ik een extremist ben. Maar ik ben net het tegenovergestelde. Ik wil ervoor zorgen dat joden zich zo goed mogelijk integreren in België."

Toch strandde Bergers kandidatuur op zijn weigering om - omwille van zijn religie - vrouwen de hand te schudden. "Als ik voor mezelf opkwam, kon daarover gepraat worden", zegt hij daarover. "Maar ik kom op voor een grote groep mensen, en vrouwen de hand schudden is niet in overeenstemming te brengen met de mensen die ik vertegenwoordig. We waren in een dode hoek terechtgekomen."

Lees ook: CD&V na Berger-debacle: Peeters beschadigd, Crevits schuift op in pikorde (+)

N-VA

Berger wil CD&V niet met de vinger wijzen, maar geeft aan dat er geen gesprekken meer zullen volgen met de partij. "Dat heeft geen nut. Ik probeer mijn tijd niet te verspillen met dingen die niets gaan opbrengen." 

N-VA-lijsttrekker en burgemeester Bart De Wever liet gisteren verstaan te betreuren dat "CD&V de joodse gemeenschap in Antwerpen zo te kijk heeft gezet". Berger vindt dat hij een punt heeft. "Ik denk dat hij voor een groot deel gelijk had en dat hij hiermee wel een beetje gewonnen heeft", aldus Berger, die nog meegeeft dat er punten van overeenkomst zijn tussen de joodse gemeenschap en de N-VA. 

Een kandidatuur op de N-VA-lijst zit er echter niet meteen in. "Ik heb altijd politieke ambities gehad, maar deze verkiezingen zal het voor mij niet meer lukken om ergens binnen te geraken."

Lees ook het standpunt van opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout: CD&V Antwerpen dankt deze puinhoop aan zichzelf (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden