Woensdag 17/08/2022

Nieuwsminister Karine Lalieux (PS)

Armoedeplan ook voor wie werkt. ‘Ik weiger te doen alsof er nooit corona is geweest’

Minister voor Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS) ‘Een op de vier Belgen kan niet op vakantie.’ Beeld Photo News
Minister voor Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS) ‘Een op de vier Belgen kan niet op vakantie.’Beeld Photo News

Meer mensen moeten korting krijgen op hun telecom- en energiefactuur, zegt federaal minister voor Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS). In haar armoedeplan richt ze zich ook expliciet tot mensen die werken.

Roel Wauters

“Het is alsof we weer bij het oude normaal zijn aanbeland”, zegt Lalieux in een gesprek met deze krant. “Iedereen vertrekt op vakantie, we knopen weer aan met een economische groei van 5 procent. Dat is goed, maar ik weiger te doen alsof er nooit corona is geweest. Een op de vier Belgen kan niet op vakantie, blijkt uit cijfers van Eurostat van 2019. Intussen is het wellicht erger.”

De coronacrisis heeft sporen nagelaten. Het aantal leefloners is gestegen met 7,5 procent, het aantal mensen dat een beroep doet op voedselhulp ging vorig jaar met 68 procent omhoog. Minister Lalieux heeft nu een actieplan tegen armoede klaar, waarmee ze komende weken wil landen binnen de regering.

Ze wil dat meer mensen effectief hun steun opnemen, wat te weinig gebeurt. “Momenteel krijgen 200.000 Belgen een sociale korting op hun telecomfactuur, maak dat automatisch en je bereikt 900.000 mensen”, zegt ze. “Zo kun je jongeren helpen studeren of een alleenstaande moeder helpen in haar zoektocht naar een job.” Tijdens de coronacrisis werd het sociaal tarief voor energie al uitgebreid. Die maatregel wil ze verlengen.

Middenklasse

Ze mikt daarbij niet enkel op mensen die van een uitkering leven, maar ook op de 2 miljoen mensen uit de lagere middenklasse die vaak ook moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. “We moeten naar een paradigmashift”, zegt ze.

Heel wat sociale rechten zijn verbonden aan je statuut, terwijl je beter naar je inkomen zou kijken, vindt ze. Een korting op de energiefactuur, een sociaal tarief bij de sportclub en andere voordelen gaan naar wie een uitkering krijgt, niet naar wie werkt. “Een alleenstaande moeder zal allicht twee keer nadenken als een jobaanbieding krijgt”, zegt ze. Lalieux stelt als eerste stap voor dat de sociale rechten een tijd lang doorlopen op het moment dat iemand een job vindt.

De minister richt haar pijlen ook op generatiearmoede. “Wie arm is als kind, mag niet de arme volwassene van morgen worden.” Onder meer door een meer intense begeleiding naar een job van de ouders moeten ook de kinderen uit armoede getrokken worden.

Lalieux dringt erop aan dat haar plan nog voor het zomerreces binnen de regering besproken wordt. Vanaf eind september, wanneer er al heel covidsteunmaatregelen zoals tijdelijke werkloosheid aflopen, moeten al de eerste ingrepen in voege zijn. “Als sommigen zeggen dat er voor 21 juli niets meer gebeurt in de regering, protesteer ik heftig. De crisis neemt geen vakantie.”

Politiek gezien beseft ze dat ze beter dit dossier er nu al doorkrijgt. In het najaar kondigt zich een grote ideologische clash aan binnen de regering. Niet alleen moet dan de begroting voor 2022 worden opgemaakt, ook moeten er beslissingen vallen over de kernuitstap, de hervorming van de arbeidsmarkt en de pensioenhervorming, waar Lalieux ook bevoegd voor is.

Lalieux past voor besparingen dit najaar. “De bevoegde staatssecretaris (Eva De Bleecker, Open Vld, RW) heeft er al de mond van vol. Maar we gaan toch niet dezelfde fout maken als in 2008 na de bankencrisis, toen Europa meteen de broekriem aanhaalde? De maatschappelijke kosten waren enorm. De EU lost de begrotingsdiscipline, ik reken erop dat we die lijn volgen. We zullen op onze strepen blijven staan, we zijn nog steeds de grootste politieke familie in deze regering.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234