Zaterdag 02/07/2022

Vlaams regeerakkoord

Armoedebeleid van Jambon I ‘blinkt uit in vaagheid’

De Vlaamse onderhandelaars. Beeld Thomas Sweertvaegher
De Vlaamse onderhandelaars.Beeld Thomas Sweertvaegher

Het armoederisico in Vlaanderen bleef de voorbije jaren nagenoeg gelijk. Op basis van de plannen van de nieuwe Vlaamse regering ziet het er niet naar uit dat een scherpe daling snel ingezet zal worden, oordelen armoede-experts. ‘Er is een totaal gebrek aan doelstellingen. Dat getuigt niet van veel ambitie.’

Stavros Kelepouris

Met geen woord werd maandag over armoede gerept op de voorstelling van het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. Een dag later blijkt uit de tekst dat het beleid voor armoedebestrijding in Vlaanderen voorlopig gehuld gaat in vaagheid, oordelen experts Ive Marx (Universiteit Antwerpen) en Wim Van Lancker (KU Leuven).

Het contrast met de vorige Zweedse regering van N-VA, CD&V en Open Vld is groot, klinkt het. Tekenend voor de ambitie van de regering-Bourgeois was de intussen beruchte uitspraak van minister Liesbeth Homans dat ze de kinderarmoede zou halveren.

“Die regering stelde aanvankelijk hoge doelstellingen op het vlak van armoedebestrijding. Voor de duidelijkheid: die ambities werden nooit ingelost. Maar nu zijn er gewoon géén doelstellingen”, stelt Van Lancker vast. En dat terwijl het risico op kansarmoede bij kinderen in ons land de voorbije jaren flink steeg, volgens de indicatoren van Kind en Gezin. Het algemene armoederisico bleef zo goed als stabiel.

Werk vinden

Armoedebestrijding wordt onder Jambon I in de eerste plaats een kwestie van werk vinden. Een job is de belangrijkste hefboom in de strijd tegen armoede, echoot de nieuwe regering haar voorganger. Cruciaal is daarbij dat wie gaat werken daar ook van moet profiteren. Het verschil tussen werken en niet werken moet met andere woorden groot genoeg zijn.

Daarom roept de regering een jobbonus in het leven: wie bijvoorbeeld maandelijks minder dan 1.700 euro bruto verdient, zal zowat 50 euro netto extra krijgen per maand. Maar volgens Marx zal die maatregel vooral bij de middenklasse terechtkomen, bij gezinnen waar al een inkomen was.

Zelfredzaamheid is het sleutelwoord in het armoedebeleid van de nieuwe Vlaamse regering. Marx: “Het vertrekt erg vanuit het idee dat armen zelf verantwoordelijk zijn voor hun situatie. Eigenlijk wordt niet ingegaan op de structurele oorzaken van armoede.”

Gemeenschapsdienst

Een van de effectiefste instrumenten om armoede te bestrijden is de kinderbijslag: armen zouden een veel hoger bedrag moeten krijgen dan middenklassegezinnen. Maar de sociale correcties die de Vlaamse regering oplijst, bestaan nu al.

Ook sociale huisvesting of huursubsidies zijn bijzonder nuttig, maar ook daarover staat erg weinig in het regeerakkoord.

Daarnaast wordt wel ingezet op begeleiding en coaching. “Nuttig, maar enkel als er ook structurele maatregelen worden genomen. Dat ontbreekt allemaal”, zegt Marx. Van Lancker vult aan: “Wat dan weer wel heel concreet is: de gemeenschapsdienst voor wie lange tijd werkloos is. Terwijl we weten dat die maatregel heel weinig zal opleveren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234