Kazakhgate

Armand De Decker bemiddelde ook in andere zaak voor Franse staat

In het onderzoek naar de rol van ex-senator en burgemeester van Ukkel Armand De Decker in de totstandkoming van de afkoopwet uit 2011, zijn de onderzoekers op een nieuw feit gestoten. De Decker zou in opdracht van de Franse staat en via dezelfde tussenpersonen als in 'Kazakhgate', hebben geprobeerde een Française vrij te krijgen uit een Mexicaanse gevangenis. Dat meldt de RTBf, dat citeert uit verslagen van het verhoor van De Decker op 23 juli 2015.

2 © BELGA

De 37-jarige Florence Cassez zat tussen 2005 en 2013 in een Mexicaanse gevangenis nadat ze tot 96 jaar cel was veroordeeld voor zware feiten. Het lijstje met beschuldigingen was lang: banditisme, moord, ontvoering, verboden wapenbezit, ... De zaak veroorzaakte een diplomatieke rel tussen Frankrijk en Mexico en werd breed uitgesmeerd in de pers. Cassez heeft altijd haar onschuld staande gehouden en sprak van een complot dat tegen haar was opgezet. 

Nu blijkt uit gerechtelijke documenten dat tijdens het onderzoek naar de zogenaamde Kazakhgate-zaak, aan het licht is gekomen dat spilfiguur Armand De Decker (MR), ex-Senaatsvoorzitter en huidig voorzitter van Ukkel, zijn invloed heeft aangewend in een poging Cassez uit Mexico te krijgen. Ook de andere hoofdrolspelers uit de Kazakhgate-zaak duiken op in het dossier-Cassez.

Lunch

2 Florence Cassez achter de tralies tijdens haar rechtszaak in Mexico-Stad. © AFP

Zo was De Decker op 25 februari 2011 aanwezig tijdens een lunch op het Elysée, de ambtswoning van de Franse president in Parijs. Daar ontmoette hij Claude Guéant, secretaris-generaal van toenmalige president Nicolas Sarkozy, Jean-François Etienne des Rosaies, attaché op Sarkozy's kabinet en advocate Catherine Degoul. Vooral die laatste twee namen zijn geen onbekenden. Etienne des Rosaies zou De Decker in opdracht van de Franse staat later ook vragen zijn invloed te gebruiken om de afkoopwet door het Belgische parlement te krijgen, zodat de Kazachse zakenman en vriend van Sarkozy Patokh Chodiev daarvan zou kunnen profiteren. Degoul was de advocate van Chodiev.

Tijdens de lunch werd het lot van Florence Cassez besproken. President Sarkozy had de ouders van de vrouw beloofd zich over de zaak te buigen en er alles aan te zullen doen haar vrij te krijgen. 

Uitlevering aan België

Een week later treffen De Decker, Etienne des Rosaies en Degoul elkaar opnieuw, deze keer in Brussel. De Decker vertelt dat hij contact heeft opgenomen met de Mexicaanse ambassadrice. Het scenario dat zich aftekent: Cassez is de kleindochter van Belgen, en als Mexico gezichtsverlies wil vermijden en haar niet wil uitleveren aan Frankrijk, kan dat misschien wel aan ons land? 

"Ik ben benaderd door mevrouw Degoul om een oplossing te vinden in dit dossier", zo citeert RTBf uit het verhoor van De Decker. "Ik heb de Mexicaanse autoriteiten benaderd en contact gehad met mevrouw de ambassadrice."

Een gerechtelijke bron bevestigt dat De Decker ook de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Steven Vanackere (CD&V), benaderd heeft om over Florence Cassez te spreken. Maar Vanackere ontkent in alle toonaarden. "Ik ken die mevrouw niet", zo zou hij tegen de speurders hebben gezegd. "Armand De Decker zegt dat hij mij benaderd heeft - wat op zich ook niet schandalig zou zijn - maar ik herinner mij daar niets van." Pittig detail is dat ook Cassez' eigen advocaat zegt niets te weten van de Belgische pogingen zijn cliënte vrij te krijgen. 

200.000 euro vergoeding

De Decker ontving in december 2011 voor zijn tussenkomsten 195.000 euro aan honorarium en 6.500 onkostenvergoeding. Vraag is van waar dat geld kwam. Degoul ontkent dat zij De Decker betaald heeft. "Er is een tussenkomst geweest van De Decker, maar ik heb hem niet betaald in dit dossier, en ik weet niet of iemand anders dat heeft gedaan", zo verklaarde zij vorig jaar aan de Belgische speurders.

De piste om Cassez vrij te krijgen langs Belgische weg, werd trouwens niet gebruikt wegens de "zeer grote politieke fragiliteit". Cassez zou uiteindelijk na jaren procederen in 2013 haar straf geannuleerd zien door het Mexicaanse Hooggerechtshof.

nieuws

cult

zine