Dinsdag 05/07/2022

Antwerpen

Antwerpse partijen over aanval De Wever: "Ofwel weet je iets, en dien je klacht in. Ofwel zwijg je"

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), met de Antwerpse haven op de achtergrond. Beeld BELGA
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), met de Antwerpse haven op de achtergrond.Beeld BELGA

Oppositie en meerderheid zijn niet te spreken over de uitspraak van Antwerps burgemeester Bart de Wever (N-VA) dat hij gemeenteraadsleden kent "voor wie ik mijn hand niet in het vuur kan steken" over mogelijke banden met de cocaïnemaffia. "Als De Wever aanwijzingen heeft, moet hij maar naar het parket stappen."

Jan Tromp en Dieter Bauwens

"De invloed van het geldvolume hou je niet meer tegen. Dit dringt door in de hele samenleving. Dit gaat doordringen in de politiek. Ik durf zeggen: in Antwerpen staan we op de rand dat men zich ook politieke invloed aan het inkopen is" zegt De Wever in een gesprek met de Nederlandse krant De Volkskrant over de drugsproblematiek in Antwerpen.

De burgemeester zegt dat hij gemeenteraadsleden kent "voor wie ik mijn hand niet in het vuur kan steken". In De ochtend op Radio 1 ging hij daar dieper op in. "In Nederland schat men dat een op de zes raadsleden één klik verwijderd zit van de georganiseerde misdaad", een percentage dat volgens De Wever wellicht gelijkaardig is in Vlaanderen. "Dat lijdt geen twijfel, als je ziet hoeveel geld er zit."

Hij heeft het over politici van partijen "die hun stemmen rekruteren bij bepaalde bevolkingsgroepen, in bepaalde wijken, in bepaalde sportclubs". Namen wil De Wever niet noemen, maar het lijkt duidelijk dat hij naar de oppositiepartijen wijst. "Ik heb daar geen schrik voor in eigen partij. Ik denk niet dat de mensen die dat organiseren N-VA als bondgenoot zien. Zij zien N-VA als enorme bedreiging voor hun businessmodel."

In een vertrouwelijk politierapport klinkt het: "Fundamenteel is niet uit te sluiten dat zich stilaan een infiltratie voordoet, vanuit de criminele netwerken in de legale bovenwereld, waarbij strategische posities in de verschillende sectoren (politie, douane, justitie, bedrijfswereld, bestuur) worden ingenomen."

Lees meer: Bart De Wever: “Coke zoekt weg van minste weerstand: Antwerpen”

Attest van onbekwaamheid

Partijen in meerderheid en oppositie zijn niet te spreken over de uitspraken van De Wever. Volgens sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels getuigen ze van hypocrisie. "Eigenlijk zegt hij dat we de strijd aan het verliezen zijn. Hij is zes jaar aan de macht geweest, en had dus de tijd om de grote garnalen aan te pakken. Maar hij heeft zich geconcentreerd op de kleine dealers. Daarmee is de zichtbare overlast aangepakt, maar achter de schermen is er een bende-oorlog bezig."

Volgens Vlaams Belang-kopman Filip Dewinter "geeft De Wever zichzelf een attest van onbekwaamheid. Hij moet niet aanklagen, hij moet oplossen. Hij is al zes jaar burgemeester."

De noodkreet van de Antwerpse burgemeester is volgens Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien terecht, "maar het is vooral een schreeuw van angst en onmacht. De Wever slaagt er niet in de veiligheid te garanderen en zijn burgers gerust te stellen. Als burgemeester moet je niet alleen problemen benoemen maar ook zorgen voor oplossingen. Bart De Wever moet niet met de vinger wijzen, maar de hand in eigen boezem steken."

Volgens De Wever zijn vooral gemeenteraadsleden van partijen die stemmen zoeken "in bepaalde wijken en bij bepaalde bevolkingsgroepen" vatbaar voor beïnvloeding door de georganiseerde misdaad. Daarmee viseert hij volgens Beels onterecht Borgerhout en de Marokkaanse gemeenschap. "We moeten van Borgerhout geen Sodom en Gomorra maken. Er zijn vijf of zes Marokkaanse families die zich met drugs bezighouden, het gaat echt niet om de hele gemeenschap. Hij scheert ze allemaal over één kam. Dat getuigt van tunnelvisie."

Ook PVDA-voorzitter en Antwerps gemeenteraadslid Peter Mertens hekelt de focus op Borgerhout en de Marokkaanse gemeenschap. "Hij verwijt partijen om voor alle Antwerpenaren te willen opkomen. Wel, ik ben trots op ons inclusief verhaal. Het is pervers dat hij als burgervader bepaalde groepen uitsluit."

Naar parket

Beels laakt de "gratuite beschuldigingen" van De Wever. "We moeten niet naïef doen: de drugscriminaliteit zit in alle lagen van de samenleving, dus ook in de politiek. Maar dit gaat een stap te ver. Hij noemt net geen namen, maar zegt: 'Mijn partij niet, maar de andere wel.' Zo zet hij de andere partijen in de spotlights en probeert hij de aandacht af te leiden van het gegeven dat zijn war on drugs mislukt."

"Als hij iets weet over een gemeenteraadslid, dan moet hij naar het parket stappen", zegt Mertens. "Dat is zijn plicht als burger", voeg Beels eraan toe.

Dewinter heeft zelf geen enkele indicatie dat er een gemeenteraadslid banden zou hebben met de georganiseerde misdaad. "Maar als hij A zegt, moet hij ook B zeggen. Als er iemand is, moet het iemand van de meerderheid zijn. Wie anders heeft voldoende invloed bij politie of parket?" Volgens Dewinter gooit De Wever met zijn uitspraak "een atoombom in de campagne, die als een boemerang zal terugkomen".

Zware beschuldiging

Ook binnen de Antwerpse meerderheid wordt verbaasd gereageerd op De Wevers woorden. "Ik vind dat een zware beschuldiging", zegt Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer. "Ofwel weet je iets, en dien je klacht in. Ofwel zwijg je. Nu creëert hij een gevoel van wantrouwen ten opzichte van de politiek. Zijn alle politici dan corrupt? Ik heb niet die indruk. Ik hoop oprecht dat politici daar aan kunnen weerstaan, en zich ver houden van de georganiseerde misdaad."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234