Woensdag 08/12/2021

Gemeenteraad Antwerpen

Antwerpse gemeenteraad: van besloten zitting tot 'vaudeville'

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) tijdens de besloten gemeenteraad in Antwerpen. Beeld
Burgemeester Bart De Wever (N-VA) tijdens de besloten gemeenteraad in Antwerpen.

Hoewel de pers netjes buiten wachtte tijdens de besloten zitting van de Antwerpse gemeenteraad van gisteravond, kreeg ze binnen een hoofdrol toebedeeld. Met dank aan een achtergelaten gsm, waarvan De Wever verkeerdelijk dacht dat hij aanstond en toebehoorde aan een journalist. Er werd dus niets gelekt tijdens de zitting zelf, maar De Morgen kwam toch te weten wat er allemaal werd gezegd.

"Wie trommelt er hier eigenlijk alle pers op? Ik snap al het gedoe niet." Met die woorden begint de Antwerpse burgemeester aan de vergadering over zijn verstandhouding met vastgoedontwikkelaar Land Invest. Op vraag van Vlaams Belang vindt die plaats achter gesloten deuren, omdat de partij 'namen' gaat noemen. "Dit hele verhaal zal als een soufflé in elkaar zakken," voorspelt De Wever nog. "Much ado about nothing."

Oppositielid en lijsttrekker Wouter Van Besien (Groen) stelt hem vragen over het verjaardagsfeest bij projectontwikkelaar Erik Van der Paal, stille vennoot bij Land Invest, in het restaurant 't Fornuis. Het halve schepencollege tekende daar present. "Zijn daar bouwdossiers besproken?", vraagt Van Besien. "Vindt u dat deontologisch correct?"

Oppositielid Peter Mertens (PVDA) ondervraagt de burgemeester over zijn lobbyvergadering met OGEO Fund in 2011. Land Invest is immers voor de helft in handen van Ogeo Fund, het Luikse pensioenfonds van de PS.

'Carrière voorbij'

"Kameraden van de oppositie", spreekt gemeenteraadslid Johan Klaps (N-VA) zijn collega's van PVDA en Groen na hun tussenkomsten rechtstreeks aan. "U moet eens uitleggen waarom u bijna elk collegelid verdacht hebt gemaakt. U heeft de integriteit van ambtenaren, politici en ondernemers besmeurd ter meerdere eer en glorie van uzelf. Vooral u, mijnheer Van Besien, u bent geen witte ridder. U bent het schijnheilig paterke van Borgerhout."

De Wever houdt het rustiger dan zijn partijgenoot. Hij herhaalt, zoals op zijn persconferentie vorige week, dat hij een eerlijk politicus is. Dat hij enkel een Cola Zero gedronken heeft bij Van der Paal en dat hij elke ondernemer spreekt die plannen heeft met zijn stad. "Er worden heel veel mensen nodeloos gekwetst", zegt hij nog.

"De oppositie laat uitschijnen alsof ook ambtenaren en architecten mee in een groots complot zitten", legt een goedgeplaatste Vlaams-nationalist uit. "Dat heeft echt zware gevolgen voor sommige betrokkenen. Zo is de carrière van de vorige kabinetschef van Bart voorbij." Het gaat om Joeri Dillen, die banden had met Land Invest en een tijdlang voor De Wever werkte op 't Schoon Verdiep.

De gsm en de micro

Midden in de discussie achter gesloten deuren komt uit dat achteraan in de zaal een gsm op een bank ligt. De Wever gaat ervan uit dat die van een krantenjournalist afkomstig is, en dat die moedwillig het debat aan het opnemen is. Hij laat het toestel naar voren brengen en begint erin te praten. "Ik zeg mijn abonnement bij De Standaard op," verklaart hij. "En mijn abonnement bij De Morgen ook. Mocht ik er tenminste eentje hebben." De gsm is echter niet van een journalist, maar wel van een medewerker van PVDA, en staat uit.

En dat is niet het enige incident met 'de pers'. Even later blijkt dat er ook nog een microfoon en schoudertas met materiaal van VTM is achtergebleven in de zaal. Opnieuw amuseert de burgemeester zijn toehoorders door wat opmerkingen te maken in de microfoon. Die is evenmin kwaad opzet van de tv-journalist in kwestie, wel een vergetelheid.

25 minuten zwijgen

Vlaams Belang, dat de zitting achter gesloten deuren had aangevraagd, wou door de microfoon en de gsm wel niet meer tussenkomen. "Alles wat hier gezegd wordt, kan door al die micro's en gsm's binnen dertig seconden publiek zijn", zegt Filip Dewinter. "Aan die vaudeville doe ik niet mee." CD&V en Open Vld nemen dezelfde houding aan: ze zwijgen de volle 25 minuten van de besloten sessie. Sp.a komt wel tussen, met backbencher Toon Wassenberg. "Het stadsbestuur heeft transparantie beloofd. Wanneer en hoe gaat die er komen, mijnheer De Wever?"

Uitgebreid beantwoordt de burgemeester dan nog de vragen. Over zijn vergadering met OGEO zegt hij dat die plaatsvond toen hij als enige N-VA'er in de Antwerpse gemeenteraad zat; van een burgemeesterssjerp was toen nog geen sprake. Over zijn acte de présence in 't Fornuis kaatst hij de bal terug. "Mag ik dan ook niet meer naar een iftar (maaltijd van de moslims tijdens de ramadan, TP) gaan? Mag ik niet meer met bedrijfsleiders praten? Uiteraard gebeurt dat. Ooit stond ik op een receptie te praten met een ondernemer die een halfjaar later in de bak draaide. Moet ik dan al mijn gesprekspartners checken?"

'Pijnlijk'

Eindigen doet hij met een oproep. "Het spel wordt echt te vuil gespeeld. Ik wil dat het stopt. Als we op dit niveau verder doen, gaan we elkaar allemaal pijn doen." Voor de ene aanwezige is die laatste zin een oproep tot kalmte en meer sérieux in het debat, voor de andere is het een heus dreigement.

Waar oppositie en meerderheid het alleszins over eens zijn, is dat de zitting beter publiek was gebleven, zoals elke normale gemeenteraad. "Dit hadden ze nu wel mogen filmen", lacht een N-VA'er, verwijzend naar de verborgen camera's bij de verjaardagsreceptie van Erik Van der Paal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234