Zondag 20/10/2019

Politiek

Antwerps stadsbestuur op feestje Land Invest: klacht van Groen verworpen

N-VA'ers op het verjaardagsfeestje van ondernemer Erik van der Paal, zoals die werden gespot door Apache.be. Beeld apache.be

De klacht van Groen en sp.a tegen het Antwerpse stadsbestuur wegens onethische banden met projectontwikkelaar Land Invest wordt niet aanvaard. Dat heeft het integriteitsbureau van de stad Antwerpen gisterenavond beslist. Het bureau roept het stadsbestuur wel op om een register op te stellen waarin het zijn contacten met de privé aangeeft.

Het integriteitsbureau onderzocht twee vragen. Eén: schond het stadsbestuur het Vlaamse gemeentedecreet met zijn veelbesproken bezoek aan het verjaardagsfeest van Erik Van der Paal, de intussen ex-topman van Land Invest Group, in 't Fornuis? In dit decreet staat dat een burgemeester of schepen kan afgezet worden als hij zich schuldig maakt aan 'grove nalatigheid' of 'kennelijk wangedrag'.

En twee: schond het stadsbestuur de eigen gedragscode? Daarin staat dat collegeleden mogen netwerken, maar dat ze daarbij alle schijn van partijdigheid en belangenvermenging met de privésector moeten proberen vermijden.

"We hebben deze twee punten gisterenavond uitvoerig besproken", zegt Annemie Breëns, de woordvoerder van het bureau.  "De eerste vraag werd unaniem beantwoord: er is geen sprake van grove nalatigheid. Bij de tweede vraag kwam het tot een stemming. Daarbij besliste de meerderheid dat het stadsbestuur niets kan aangewreven worden omdat de definitie van wat ‘de schijn van partijdigheid opwekken’ niet duidelijk genoeg weergegeven staat in de huidige gedragscode."

De conclusie: het Antwerpse integriteitsbureau verwerpt de groen-rode klacht tegen het stadsbestuur. De klacht zal dus ook niet doorgegeven worden aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA).

Aanbevelingen

Het integriteitsbureau doet wel twee aanbevelingen. De gedragscode van de stad moet verder uitgewerkt worden. "Het is de eerste keer dat we een klacht binnenkregen rond mogelijke partijdigheid van het stadsbestuur en we merkten dat het niet duidelijk genoeg is wat kan en wat niet", aldus Breëns.

Een andere aanbeveling is de oprichting van een register waarin burgemeester Bart De Wever (N-VA) en zijn schepenen hun ontmoetingen met de privé aangeven. Dit bestaat al in de Angelsaksische wereld en in Europa. "Zo is er meer transparantie."

De uitspraak is een ferme opsteker voor burgemeester De Wever. Op een persconferentie eind november reageerde hij nog emotioneel op de klacht van Groen en sp.a. "Dat men mijn integriteit door het slijk haalt, maakt me bijzonder verdrietig."

Sereniteit

De Wever reageert vanmiddag uiteraard tevreden op de beslissing van het integriteitsbureau. "We respecteren deze beslissing. Het bureau heeft waardevolle aanbevelingen gedaan om de gedragscode, zoals die door het vorige stadsbestuur werd ingevoerd, omvattender te omschrijven. We nemen deze aanbevelingen ter harte. We gaan die bestuderen."

"We gaan er met deze uitspraak ook van uit dat alle partijen het belang inzien van sereniteit in het politieke debat", geeft De Wever nog een tikje richting oppositie.

"Volgens het integriteitsbureau heeft het college geen grove fout gemaakt. Dat aanvaarden we", reageert groen gemeenteraadslid Joris Giebens. "Tegelijkertijd zegt het bureau dat de gedragscode op dit ogenblik onvoldoende helder is om een uitspraak te doen over de schijn van partijdigheid."

Giebens is tevreden met de aanbevelingen van het bureau. "Onze klacht is er gekomen om meer openheid te krijgen in de relaties die het stadsbestuur onderhoudt met de privé. Dat is een goede zaak. We roepen het Antwerpse stadsbestuur op om deze aanbevelingen ter harte te nemen en er snel werk van te maken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234