Donderdag 02/12/2021

interview

Antwerps sp.a-lijsttrekker Jinnih Beels over turbulente week: "Mensen moeten niet denken dat ik naïef ben"

Jinnih Beels.  Beeld BELGA
Jinnih Beels.Beeld BELGA

Het houdt niet op voor Jinnih Beels (40). Na de splitsing van Samen en de schandalen bij sp.a viel deze week ook haar lancering als Antwerpse kopvrouw in het water. Maar de socialiste-zonder-partijkaart hoeft geen medelijden. "Mensen moeten niet denken dat ik naïef ben."

Niet de geplaagde Tom Meeuws, maar wel voormalig politiecommissaris Jinnih Beels trekt in oktober de kieslijst van de Antwerpse socialisten. Het is in die onverdachte tijden dat dit interview werd vastgelegd. Maar aan de vooravond van het gesprek kaapte het gerechtelijk onderzoek naar Meeuws alweer de aandacht weg. "Het is al wat geweest", zucht Beels op de ochtend na een emotioneel partijbureau en een lekke band op de Brusselse ring.

En zeggen dat de heisa rond de liefdesperikelen van Meeuws dan nog moet losbarsten. "Sorry, maar daarover ga ik niets toevoegen", laat ze achteraf weten. "Ik ben in de politiek gestapt om aan politiek te doen. Niet voor dit kinderachtig gedoe."

Nog geen spijt van uw overstap?

Jinnih Beels: "Neen. Ik heb die keuze gemaakt, dus moet ik er ook de gevolgen van dragen. En in tegenstelling tot wat anderen denken, weet ik perfect waar ik aan begin. Mensen moeten dus niet denken dat ik naïef ben."

Bent u verbaasd over de hardheid van de campagne?

"Dat de rechtszaak tegen Tom uitlekt na de lancering van onze lijst, is geen toeval. Dit is een politieke afrekening, daar gaan we niet flauw over doen. Maar heeft het mij uit mijn lood geslagen? Neen. Ik zit nu zes maanden in de Antwerpse politiek en ik merk dat N-VA de enige partij is die nog niets inhoudelijks op tafel heeft gelegd. Laat ze dus maar komen. Op een bepaald moment zal de modder wel opdrogen. Hopelijk hebben ze dan ook iets anders te zeggen."

Meeuws knipte onterecht facturen op bij De Lijn. Is dat modder?

"We zullen zien wat het resultaat is van het gerechtelijk onderzoek. Maar zolang ik dat niet heb, vel ik geen oordeel. Dat zou iedereen moeten doen."

Meeuws gaf toe dat hij de wet op de openbaarheid van aanbestedingen heeft geschonden. Dan is hij toch over de schreef gegaan?

"Ik vind vooral dat de andere kant over de schreef gaat. (fel) Als iemand slecht functioneert, dan doe je er iets aan. Maar dan trek je niet drie jaar later je schuif open omdat je de aandacht wilt afleiden van iets anders. Dat is bullshit."

Is uw benoeming ook geen afleidingsmanoeuvre? U bent niet eens lid van sp.a.

"De sp.a beseft dat ze een nieuwe koers moet varen. Ik vind dat een moedige keuze, want dat is niet evident. Als partij moet je meegaan met de tijd."

"Ik vond het trouwens triest dat De Morgen mijn aanstelling als een zwaktebod omschreef. Geloof me: er waren nog kandidaten. Maar de verklaring is eenvoudigweg dat ze mij de meest geschikte kandidaat vonden."

Uw weigering om een partijkaart te kopen zaait wel twijfel over uw engagement tegenover sp.a. Is dat wel slim?

"Iedereen weet dat ik als gewone burger in het project van Samen ben gestapt. Ik ga dat niet loslaten omdat mensen nu plotseling een issue maken van die partijkaart. Socialisme koop je niet, dan heb je in je. En ik ben altijd een socialist geweest.

"Voor mij is die kaart echt een formaliteit. Ik ben mijn man ook niet liever gaan zien nadat we getrouwd waren. Die liefde was er al."

Net daarom is het vreemd dat u die kaart er niet gewoon bijneemt.

"Ik doe niet altijd wat mensen van mij verwachten. En ik laat me zeker niet onder druk zetten. Dat ik als verruimingskandidaat de lijst trek, toont trouwens aan dat we vernieuwend willen zijn. Ik wil zowel links als rechts aanspreken. En ook de mensen die gedegouteerd zijn door partijpolitiek."

Kleur bekennen, maar tegelijk de onafhankelijkheid claimen. De concurrentie zal het u graag aanwrijven.

"Ik begrijp echt niet waarom dit zo moeilijk ligt. (windt zich op) Ik sta verdorie op een rode lijst. Veel duidelijker kan ik toch niet zijn?"

Waar ligt uw politieke ambitie op 14 oktober?

"Deelnemen aan een bestuur dat ons programma uitvoert. En als het kan: burgemeester worden."

Zou u een betere burgemeester zijn dan De Wever?

"Het is niet zo moeilijk om het beter te doen dan dit stadsbestuur. Zeker als je ziet hoe Antwerpen volledig stilstaat. De hele stad is een bouwwerf. En intussen blijven de auto's toestromen, waardoor voetgangers en fietsers elke dag hun leven wagen. Ik wil werk maken van een circulatieplan zoals in Gent, maar dan op maat van Antwerpen. En ik wil fors investeren in openbaar vervoer, zodat de reis van de districten naar de kathedraal geen uren in beslag neemt."

"Wat me nog het meest stoort, is het beleid voor the happy few. De burgemeester schoffeert voortdurend hele gemeenschappen met zijn denigrerende uitspraken. Ik zie niet in wat daar de bedoeling van zou zijn, behalve angst en verdeeldheid zaaien."

U was gefrustreerd toen er Turkse rellen uitbraken in de Brederodestraat.

"Toen ik nog bij de politie zat, kreeg ik van korpschef Serge Muyters en van het huidige stadsbestuur het verwijt dat ik alleen maar theetjes ging drinken in de moskee. Maar als er rellen op komst waren, dan waren we wel op de hoogte. Nu holt de politie achter de feiten aan. En ik garandeer u: de onrust groeit opnieuw. Want jongeren en grote delen van bepaalde wijken voelen zich niet meer gehoord."

"Jongeren moeten zich weer betrokken voelen. Dat begint al op school. Het is hallucinant hoeveel kinderen in Antwerpen de school verlaten zonder diploma. Waarom proberen we hen niet meer over die lat te trekken?"

Hoe zou u dat oplossen?

"Ik ben voorstander van brede scholen waarin kinderen niet in hokjes worden gestopt. En de jeugdverenigingen in Antwerpen zijn vragende partij om een rol te spelen op school, bijvoorbeeld tijdens de speeltijd. Zo krijg je jongeren mee, terwijl leerkrachten andere nuttige dingen kunnen doen.

"Wij willen ook dat de schoolpoort 's avonds langer open blijft voor sport- en leeractiviteiten. Zo begint de buurt wat meer te bruisen. Dat is belangrijk in een open en sociale samenleving."

'Joden vermijden conflicten, moslims niet', zei De Wever onlangs.

"Ongelofelijk, toch? Wij in ons wijkje, zij in hun wijkje. Dat is pure segregatie. Alsof er in de Joodse gemeenschap geen intrafamiliaal geweld of armoede bestaat. En alsof de islam de bron van al het kwade is.

"Je hoort me niet zeggen dat de integratie in Antwerpen perfect loopt. Maar we mogen niet vervallen in zwart-witdenken, wat voor sommigen blijkbaar de gemakkelijkste oplossing is."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234