Woensdag 29/01/2020

Verkiezingen 18

Antwerps provinciebestuur clasht over hoofddoekenverbod

Volgens sp.a-gedeputeerde Inga Verhaert willen scholen van het verbod af. Beeld BELGA

Binnen het Antwerpse provinciebestuur heerst er onenigheid over het al dan niet in stand houden van het hoofddoekenverbod in het provinciaal onderwijs. Sp.a-gedeputeerde Inga Verhaert wil het voorstel teruggeschroefd zien, maar coalitiepartner N-VA ziet dat niet zitten.

Het verbod op het dragen van levensbeschouwelijke tekenen zoals de hoofddoek staat al jaren in een convenant van de verschillende onderwijsnetten in de stad Antwerpen. 

Sp.a wil het via de Antwerpse onderwijsraad terugschroeven. “De wereld ziet er nu anders uit dan negen jaar geleden. En ik merk dat op de werkvloer en in scholen steeds meer mensen van dit verbod af willen", zegt Verhaert.

Talentvolle leerkrachten

Daarnaast zeggen scholen ook dat ze merken dat ze heel wat talentvolle leerkrachten aan zich laten voorbij gaan, juist omdat ze een hoofddoek dragen. Maar dat is voorlopig dus nog verboden voor de klas. 

Het voorstel van Verhaert werd eerder al besproken op de stedelijke onderwijsraad. Deze maand komt het opnieuw voor.  De sp.a-gedeputeerde stelt in De Standaard dat als daar geen overeenstemming over wordt gevonden, het provinciaal onderwijs alsnog binnen het eigen net het verbod zal schrappen.

"Tegenstrijdigheid"

Eerste gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) reageert vandaag not amused. Hij wijst erop dat Verhaert onlangs nog het schoolreglement voor het provinciaal onderwijs voor 2018-2019 mee goedkeurde in de provincieraad, mét daarin nog steeds het hoofddoekenverbod vervat.

"Er lijkt hierbij dus sprake te zijn van een tegenstrijdigheid tussen de recente verklaringen in de media van gedeputeerde Inga Verhaert en het beleid dat ze enkele weken terug mee onderschreven heeft", stelt Lemmens, die zegt erop te vertrouwen dat "gedeputeerde Verhaert het provinciale beleid, zoals bepaald door de provincieraad, blijft steunen". Het hoofddoekenverbod zal niet afgeschaft worden, geeft Lemmens aan.

Volgens eerste gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) zal het hoofddoekenverbod niet afgeschaft worden. Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234