Jeruzalem

Antwerps N-VA-schepen Van Campenhout steunt uitspraak Trump en wordt door partij teruggefloten

1 Antwerps diamantschepen Ludo Van Campenhout (N-VA). © BELGA

Antwerps diamantschepen Ludo Van Campenhout (N-VA) wordt teruggefloten door zijn partij. In het tijdschrift Joods Actueel noemde Van Campenhout de verklaring van Amerikaans president Donald Trump dat Jeruzalem voor de Verenigde Staten de hoofdstad van Israël is "heel positief". "Dit is geen partijstandpunt", klinkt het vanuit het N-VA-hoofdkwartier.

"Ik blijf wel voorstander van een tweestatenoplossing", verklaarde Van Campenhout zijn woorden aan Belga. "Maar de niet-erkenning van Jeruzalem als hoofdstad heeft toch ook nooit tot vrede geleid?"

Volgens Joods Actueel verklaarde Van Campenhout ook dat hij mee zou "feestvieren" als hij nu in Jeruzalem was, maar dat nuanceert hij. "Ik heb gewoon gezegd dat ik met Pasen naar daar ga", zegt hij. 

"Geen partijstandpunt"

Bij N-VA benadrukken ze dat de uitspraak van Van Campenhout "geen partijstandpunt" is. "Wij willen dat het pad naar een tweestatenoplossing zo min mogelijk gehinderd wordt", zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. "Wij hopen dat dit het vredesproces niet bemoeilijkt."

De N-VA-woordvoerder laat verstaan dat Van Campenhout op de vingers zal worden getikt over zijn uitspraak. "Hij zal hier door de Antwerpse N-VA-afdeling zeker over aangesproken worden."

nieuws

cult

zine