Dinsdag 29/11/2022

Meeuws

Antwerps kartel Samen laat Meeuws niet vallen

Wouter Van Besien, Jinnih Beels en Tom Meeuws. Beeld BELGA
Wouter Van Besien, Jinnih Beels en Tom Meeuws.Beeld BELGA

Bij Samen wisten ze dat het vroeg of laat zou komen, de heisa rond het ontslag van Tom Meeuws (sp.a) bij De Lijn. In de risicoanalyse die ze voor de campagne maakten, stond het ontslag van Meeuws bovenaan. “Reden te meer om nu niet te buigen.” Groen-kopstuk Wouter Van Besien laat het sp.a-boegbeeld alvast niet vallen.

Ann De Boeck en Jeroen Van Horenbeek

Ja, Meeuws heeft fouten gemaakt. Maar die waren niet van die aard dat ze een ontslag rechtvaardigden. Dat is de eerste reactie bij de linkse kartellijst Samen in Antwerpen na onthullingen over het financieel wanbeheer van sp.a-kopman Tom Meeuws, de nummer drie op de lijst, bij De Lijn.

Vanochtend wenste niemand te reageren, maar intussen heeft Groen-kopstuk Wouter Van Besien laten weten dat hij Meeuws blijft steunen. Tegelijk roept hij op tot een propere campagne. "Dit is niet het soort campagne dat wij willen", zegt Van Besien. "Dit gaat niet over wat we met Antwerpen willen doen, maar over het verleden van personen."

Het linkse kartel wil nu focussen op wat de inwoners van Antwerpen echt wakker houdt, klinkt het. "Gezonde lucht, veilig verkeer, betaalbaar wonen en veilige buurten."

Niet in eigen zak

Bij Samen wisten dat dit er zat aan te komen. Toen sp.a en Groen het kartel onderhandelden, analyseerden ze de sterktes en zwaktes van elke topkandidaat. Het ontslag van Meeuws bij De Lijn stond bij de zwaktes van de sp.a'er. Bij N-VA, de grote concurrent van Samen in Antwerpen, wisten ze immers al een tijdje hoe de vork in de steel zat.

“Vroeg of laat ging dit komen. Al hadden we niet verwacht dat het zo groot zou worden gebracht”, zegt een kopstuk van Samen. Een Antwerps socialist voegt eraan toe: “Wat kunnen we hier tegen beginnen? Tom heeft een dading afgesloten bij De Lijn, maar anderen gooien nu van alles in de pers.”

“Tom is een voluntaristische jongen”, gaat de socialist verder. “Bij De Lijn heeft hij facturen in stukjes gekapt om de zaken sneller vooruit te laten gaan. Dat gebeurt in veel openbare organisaties. Bovendien heeft hij nooit geld in eigen zak gestopt of beslissingen genomen die nadelig waren voor de belastingbetaler.”

Amerikaanse toestanden

Als het van de socialisten afhangt, blijft Meeuws gewoon aan. “Na de rel met Francken denken ze bij N-VA dat ze zich alles kunnen permitteren. Als we Tom nu vervangen, doen ze net hetzelfde bij zijn opvolger.” Amerikaanse verkiezingstoestanden, klinkt het. “Over Wouter Van Besien en Jinnih Beels zijn ze ook alles aan het uitpluizen.”

Alle ogen zijn waren vanochtend gericht op Samen-kopman Wouter Van Besien (Groen). Bij de vorige rel rond Meeuws kreeg de uitdager van Bart De Wever (N-VA) kritiek omdat hij te lang wachtte voordat hij de rangen sloot. Zo gaf hij de regie uit handen, waardoor N-VA dagenlang kon doorbeuken. Als hij nu opnieuw talmde, kreeg zijn leiderschap een knauw. Vandaar zijn snelle reactie: "Meeuws blijft."

“De schandalen rond Meeuws moeten wel heel zuur zijn voor Groen”, zegt de Antwerpse politicoloog Dave Sinardet (VUB). “Een van de problemen bij de start van Samen was dat de groenen geen ‘oude sossen’ bovenaan die lijst wilden. Mensen zoals Monica De Coninck of Robert Voorhamme werden te veel geïdentificeerd met de bestuursstijl van ex-burgemeester Patrick Janssens. Daarom werd Tom Meeuws aan boord gehaald, een nieuw en fris gezicht, met een degelijk palmares en connecties bij zowel sp.a als Groen. Het is ironisch dat net Meeuws nu al voor de tweede keer in opspraak komt.”

Goed uitleg nodig

Volgens Sinardet is de situatie problematisch. “Meeuws zal een goede uitleg moeten hebben”, vervolgt hij. “En dan nog wordt het een heel moeilijke campagne voor hem. Meeuws is nog geen enkele keer echt positief in het nieuws geweest. De mensen kennen hem alleen van de affaires."

Is het dan beter om nu in te grijpen en Meeuws van de lijst te halen? “Dat is een beslissing voor sp.a", zegt Sinardet. "Groen kan wel druk zetten, maar uiteindelijk is het altijd de eigen partij die beslist, ook op een kartellijst. Het is afwachten wat sp.a-voorzitter John crombez van de situatie vindt. Crombez probeert de nadruk te leggen op een propere politiek, en dan krijg je dit. Ik kan me inbeelden dat hij allerminst gelukkig is."

Voorlopig reageerde Crombez nog niet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234