Politiek

Annemie Turtelboom studeert vier maanden in Amerika

- Ann De Boeck - Bron: Eigen berichtgeving

Annemie Turtelboom (Open Vld) zal vier maanden niet te zien zijn in de Kamer en de Antwerpse gemeenteraad. Ze woont tijdelijk in de Verenigde Staten. Daar volgt ze les aan de bekende Yale universiteit.

1 Annemie Turtelboom. © BELGA

Een seminarie van John Kerry over duurzame steden, een cursus global affairs van de vroegere Mexicaanse president en verschillende colleges van invloedrijke sprekers. Dat staat op de agenda van voormalig minister Annemie Turtelboom. Zij werd samen met vijftien andere studenten geselecteerd voor het ‘Maurice R. Greenberg World Fellows Program’ van Yale.

Share

'Ik neem deze ervaring mee naar Antwerpen en het parlement'

Annemie Turtelboom vanuit de VS

“Ik woon nu in een studentenflat tegenover de campus”, laat een enthousiaste Turtelboom weten vanuit de Verenigde Staten. Haar klas bestaat uit een amalgaam van journalisten, politici, ontwikkelaars en filantropen. Yale noemt het “een onderdompelende en transformerende reis” voor mensen die halfweg in hun beroepsleven staan. Op korte tijd krijgen wisselen ze veel informatie uit.

Turtelboom geeft ook zelf les aan de studenten van Yale. Zo geeft ze een openingscollege over migratie in Europa. Daarnaast zal ze cursussen geven over populisme en veiligheid. "Dit is een unieke ervaring", zegt Turtelboom, die haar kandidatuur vlak na haar ontslag als minister indiende. "Die ervaring neem ik straks mee naar Antwerpen en het federale parlement."

Leeg parlementszitje

Intussen blijft het zitje van Turtelboom in de Kamer leeg. “Kamerleden worden niet vervangen, tenzij ze ontslag nemen of minister worden”, verduidelijkt fractiewoordvoerder Thomas Vanwing. In de commissie Buitenlandse Zaken werden Patricia Ceysens, Patrick Dewael en Dirk Van Mechelen aangeduid als plaatsvervangers.

In de Antwerpse gemeenteraad laat Turtelboom zich vervangen door Axel Polis. "Het gaat om drie gemeenteraden, want in december ben ik al terug", zegt Turtelboom. Zij zegt dat haar zijsprong in de Verenigde Staten geen invloed heeft op de lokale kiescampagne van 2018. “Ik ben van plan om op de lijst te staan.”

nieuws

zine