InterviewVijf vragen
‘Als parlementslid kom je terecht in een bubbel met veel geld’
Het Brusselse Parlementslid Jan Busselen (PVDA) woonde nog geen enkele vergadering bij, maar kreeg wel al 14.000 euro. De foto van zijn loonstrookje werd op Facebook bijna 5.000 keer gedeeld.
Waarom hebt u de foto online gezet?
“Als parlementslid kreeg ik een week na mijn eedaflegging plotseling 7.400 euro op mijn rekening gestort. Zes dagen later ontving ik opnieuw zo'n bedrag, hoewel ik nog geen enkele commissie of parlementaire vergadering had bijgewoond. Blijkbaar ging het om de lonen van juni en juli. Dus niet alleen ik, maar alle parlementsleden hebben al duizenden euro's verdiend zonder iets te doen.
“Als je ziet hoe groot de werkdruk is bij de Brusselse OCMW's en ziekenhuizen, dan is het niet normaal zulke bedragen op je rekening te zien verschijnen zonder dat je ook maar iets hebt gerealiseerd.”
Welke voordelen krijgt u als parlementslid?
“Ik heb een golden card waarmee ik in heel België gratis het openbaar vervoer kan nemen, zelfs de Thalys. Ik krijg twee bureaus: eentje in het gebouw van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en eentje in het Brussels Parlement. Daarnaast mag ik over de hele legislatuur 2.400 euro uitgeven aan ICT. Voor telefonie ligt het maximum op 1.800 euro per jaar. En elke maand kan ik 250 euro aanrekenen voor studiekosten, zonder dat ik moet verantwoorden waar ik dat bedrag aan uitgeef.
“PVDA heeft elf verkozenen in Brussel, maar ik ben de enige aan Nederlandstalige kant. Daarom word ik beschouwd als een aparte fractie. Ik ben dus ook fractieleider, waardoor ik zo'n 1.000 euro meer verdien dan mijn collega's.”
U wilt de parlementaire lonen halveren.
“Nu kom je als parlementslid terecht in een bubbel met veel geld en personeel dat de deur openhoudt en koffie schenkt. Die bubbel staat ver af van de werkelijk- heid die mensen met een normaal loon ervaren. PVDA heeft eind 2017 een voorstel ingediend om het loon van parlementsleden te plafonneren op het dubbele van het mediaanloon. Dat is net geen 4.000 euro. Ministers zouden maximaal het driedubbele krijgen. Dat lijkt me niet onredelijk. Zelf hou ik elke maand een kleine 2.000 euro over, de rest stort ik door aan de partij.”
Is uw aanpak niet populistisch?
“Populisme heeft een negatieve bijklank, maar politiek filosofe Chantal Mouffe zegt dat links populistischer moet worden. Dat het opnieuw een taal moet spreken die mensen verstaan. Ik zie dit dus als iets positiefs.
“Ik moet wel toegeven dat ik niet zoveel reacties had verwacht. Het bericht op Facebook is bijna 5.000 keer gedeeld. Dat toont aan dat ik een gevoelige snaar heb geraakt. Mensen voelen hoe de traditionele partijen de voorbije jaren aan hun koopkracht en hun levenskwaliteit hebben gemorreld. Onder het motto dat we allemaal de ceintuur moeten aantrekken. Dan is het logisch dat ze heftig reageren op de hoge lonen van politici.”
Hebt u al negatieve reacties gekregen van collega's?
“Ja, ik ben geschrokken. Ik ben op Facebook Messenger aangevallen door de man van een Groen-verkozene van wie ik de naam niet ga noemen. Een ontslagnemend Ecolo-verkozene (Céline Delforge, ADB) heeft op Facebook ook met behoorlijk wat minachting op mijn bericht gereageerd. Dat had ik van hen niet verwacht.”