Vrijdag 05/06/2020

Interview

"Als De Wever uit het Antwerpse stadhuis verdwijnt, is dat knock-out voor de N-VA"

Karl Van Camp: “Bart De Wever wankelt. Het verlangen van links om ‘die rechtse zak’ uit het stadhuis te krijgen, is erg groot.”Beeld Tim Coppens

"Als De Wever uit het Antwerpse stadhuis verdwijnt, is dat knock-out voor de N-VA", zegt Karl Van Camp, kenner van rechts-conservatief Vlaanderen. Hij denkt ook dat De Wever eerder zal besturen met Groen dan met Vlaams Belang. "Tenzij Dewinter opzijgaat."

“Volgens experts zijn de laatste peilingen bedenkelijk van kwaliteit en is de foutenmarge vrij groot”, zegt Karl Van Camp. “Maar toch: als drie opeenvolgende peilingen hetzelfde lijken aan te geven, dan mag je van een tendens spreken: de N-VA gaat verliezen, en het Vlaams Belang gaat opnieuw stijgen. Dat zit eraan te komen.”

Als hoofdredacteur van ’t Pallieterke, een rechts-conservatief blad dat al meer dan 70 jaar bestaat en nog altijd een oplage van 20.000 heeft, is oud-architect Karl Van Camp (58) goed ingevoerd in Vlaams-nationalistische kringen. 

“Ik zie twee redenen voor de daling van de N-VA”, zegt hij. “Ten eerste de domme ingreep van staatssecretaris Theo Francken om illegale criminelen vrij te laten om plaats te maken voor transitmigranten. En ten tweede het feit dat Bart De Wever als burgemeester van Antwerpen zelf is begonnen over de cocaïnehandel die uit de hand loopt. In feite geeft de partij twee keer het signaal dat ze het niet aankan: de migratie niet, en de war on drugs niet. Erg slecht voor de perceptie.”

In april voorspelde u in Knack al dat de N-VA op 14 oktober zou verliezen.

Karl Van Camp: “Ja, dat was toen al mijn buikgevoel. En niet alleen van mij, dat gevoel leefde vrij sterk in Vlaams-nationale kringen. De bedoeling van de N-VA is altijd geweest om dit jaar een aantal kernsteden in Vlaanderen te veroveren: Brugge, Oostende, Gent, Leuven, Kortijk, Hasselt. En wat zien we vandaag? Dat zal nergens lukken.”

Steven Vandeput heeft een kans in Hasselt.

“Die heeft inderdaad een kans. Hij is als minister van Defensie ook een boegbeeld. Maar in Gent is de N-VA een puinhoop, ook in Brugge zijn er interne ruzies geweest. En van Oostende en Kortrijk ken ik zelfs niet de naam van de N-VA-lijsttrekker. Dat zegt genoeg. In Aalst en Sint-Niklaas zullen ze de burgemeester kunnen behouden, maar dat zou maar een magere oogst zijn. En wie een jaar geleden had voorspeld dat De Wever het moeilijk zou krijgen in Antwerpen, had men niet geloofd.”

En vandaag wankelt zijn meerderheid.

“Bart De Wever wankelt, inderdaad. Hij loopt een groot risico in Antwerpen. Wat mij het meest verontrust, is de uitspraak van CD&V-lijsttrekker Kris Peeters dat hij zelfs met 5 procent van de stemmen burgemeester wil worden. Het verlangen van links om ‘die rechtse zak’ van een De Wever uit het stadhuis te krijgen, is erg groot. 

"Als Groen, sp.a en PVDA CD&V erbij willen, zal dat moeilijk liggen voor CD&V, want die partij zegt niet te willen besturen met de PVDA. Tenzij, misschien, als Peeters burgemeester kan worden. Hij zal zijn huid duur verkopen om een coalitie met de PVDA te aanvaarden. Maar ook Peeters wil maar al te graag De Wever uit het stadhuis verjagen.”

Een veelbesproken scenario is een Antwerpse coalitie van Groen en N-VA.

“Als er geen andere mogelijkheid is, zie ik De Wever dat wel doen, al zal er nog veel water door de Schelde moeten vloeien voor het zover is. Als De Wever uit het stadhuis verdwijnt, betekent dat een knock-out voor de N-VA. Dat beseft hij ook wel. Daarom zal hij zeker met Groen willen praten als dat moet.”

Beeld Tim Coppens

Eerder dan met Vlaams Belang?

“Natuurlijk. Tenzij Filip Dewinter een stap opzijzet. Dat heeft de N-VA, onder meer bij monde van Theo Francken, al een paar keer gezegd: dat Dewinter de stoorzender is bij Vlaams Belang. Dus zolang Dewinter in Antwerpen iets te zeggen heeft, zijn gesprekken onmogelijk. Daar moeten we niet op hopen.”

Wie hoopt daarop?

(lacht) "Ik, bijvoorbeeld. Ik sluit het ook niet uit. Dewinter is verstandig genoeg om daartoe in staat te zijn. Hij schrijft graag geschiedenis. Wel, hiermee kan hij geschiedenis schrijven, door een stap terug te zetten in Antwerpen. Zodat Vlaams Belang tegen De Wever kan zeggen: voilà, nu is het aan u. Dat zou De Wever in een lastig parket brengen bij zijn rechts-conservatieve, Vlaams-nationale achterban.”

Het probleem is dat de gedoodverfde kroonprins van Dewinter, Sam Van Rooy, nog radicaler is. Dus als Dewinter terugtreedt, is het probleem niet opgelost.

“Dat is juist. Ik vermoed dat het voor Dewinter en Van Rooy samen uit of samen thuis is. Overigens moet Dewinter eerst nog een goede score behalen in Antwerpen. Hij heeft ook interne tegenstand en zal zich moeten bewijzen: als hij niet scoort, mag hij een goede plaats in mei 2019 ook vergeten. Dat is wat ik hoor.”

Is de vermorzeling van het Vlaams Belang geen levensdoel voor De Wever? En zal hij daarom het cordon sanitair niet altijd in stand houden?

“Officieel is hij tegen het cordon, maar er is geen enkele partij die het zo strak in stand houdt. Dat vindt men in de kringen waar ik vertoef zeer jammer. De Wever wordt beschouwd als de man die het Vlaams Belang kapot heeft gemaakt. Sommigen haten hem echt. De Wever vindt dat het Vlaams Blok destijds een smet op het Vlaams-nationalisme heeft geworpen, maar ik denk niet dat het zijn levenswerk is om die partij te doen verdwijnen. Het blijft natuurlijk politiek.”

Dus het cordon kan sneuvelen?

“Weet u wat daarin kan meespelen? Als CD&V inderdaad op een aantal plaatsen een coalitie vormt met de PVDA, dan zet dat voor N-VA de deur open om het cordon rond het Vlaams Belang ook te doorbreken. Ik weet dat er op een aantal plekken, waar Vlaams Belang onder een andere naam opkomt, wordt gepraat met N-VA. In Ninove, onder meer, waar Guy D’haeseleer met Forza Ninove erg goed gaat scoren.”

Begrijpt u dat mensen Vlaams Belang en PVDA onvergelijkbaar vinden?

“Ik hoorde Wouter Van Besien van Groen onlangs in een debat nog maar eens zeggen dat de PVDA nooit is veroordeeld door een rechter.”

Vlaams Belang ook niet.

“Precies. Maar niemand die daarop reageerde. Het Vlaams Blok werd veroordeeld, maar is opnieuw begonnen en ondertussen waait er met voorzitter Tom Van Grieken echt wel een andere wind.”

Maar een aantal partijleden heeft nog altijd nazisympathieën, zoals Het Laatste Nieuws onlangs aan het licht bracht.

“Tja, dat is op Facebook, hè. Het is natuurlijk niet slim als je aan politiek doet om zulke dingen te liken. Maar als je vijf jaar moet teruggaan op iemands profiel om iets verdachts te vinden, zegt dat ook genoeg.”

Dries Van Langenhove, de ondertussen omstreden stichter van Schild & Vrienden, heeft een column bij u in ’t Pallieterke. Ook hem blijft u steunen.

“Ik vind het jammer dat hij door die reportage in Pano een smet heeft gekregen. Ik vind ook dat er veel te snel en te heftig is gereageerd. Door de rector van de UGent, maar ook door de N-VA. De communicatie was veel te paniekerig. De Wever zelf had het meteen over ‘opkuisen’, en heel wat van die jongens zijn ondertussen uit de partij gezet. Ik vind dat men op zijn minst met hen had moeten praten.”

Dat ging woordvoerder Joachim Pohlmann toch doen? Ook Theo Francken is zijn lokale kandidaat in Lubbeek, Nick Peeters, lang blijven steunen.

“Maar uiteindelijk zijn ze gezwicht voor de druk. Terwijl die Pano-reportage pure stemmingmakerij was. Tim Verheyden, de journalist die Schild & Vrienden maandenlang heeft gevolgd, wist van tevoren precies wat hij ging doen, hij was al op de hoogte van die memes en berichten. Vindt u het dan correct om dat van tevoren niet te zeggen?”

Absoluut. Hij heeft hen gevolgd, geïnterviewd, en uiteindelijk heeft hij Van Langenhove geconfronteerd met wat hij allemaal gevonden had.

“Om tien uur ’s morgens, de dag dat de reportage zou worden uitgezonden. Zonder enige mogelijkheid tot verzet. Ik stel me ook vragen bij de schending van de privacy. Er zijn berichten getoond uit Dropbox, onder meer de foto van Dries met dat geweer in Hongarije. Dat zijn besloten groepen die privé zijn. Dat heeft nooit op Facebook gestaan.”

Het was behoorlijk gortig.

“Ach. Achteraf bleek dat een van de mopjes, over die vrouw die ‘serieus genomen’ wil worden op een vergadering met mannen, van een linkse cartoonist was. Mogen rechtse jongens daar niet om lachen? Ik vind het ook erg dat men het voortdurend over 67.000 berichten had, alsof die allemaal aangebrand waren. Onzin. De meeste van die berichten zijn onschuldig. Neem nu ‘Liever dood dan rood’ – vindt u dat een probleem? Ik niet. Was u als student ook niet wat extremer dan vandaag als bezadigde vijftiger?”

Nee.

(lacht) "Ik wel. En ik ben vast niet de enige. Jan Fermont, die vandaag advocaat is, liep vroeger als voorzitter van de Marxistisch Leninistische Beweging ook met een helm op zijn hoofd als hij ging betogen. Vandaag niet meer, neem ik aan.”

Van Langenhove is wel extreem. Zijn discours is alt-right. Hij heeft het consequent over ‘kansenparels’ als hij het over jongeren met een migratieachtergrond heeft en over de ‘leugenpers’ als hij over de media spreekt.

“Ik weet niet hoe dat bij u zit, maar in de kringen waar ik verkeer, vindt men wel degelijk dat de VRT mag worden afgeschaft. Dat leeft enorm, hoor. Links heeft een overwicht in de berichtgeving. Vroeger wisten mensen waar hun krant voor stond. Nu krijgen ze overal dezelfde soep. U kunt morgen met Bart Brinckman van De Standaard van plaats ruilen, en er verandert niet zoveel. Dat was dertig jaar geleden onmogelijk.”

Leve de vrijheid!

“Nee, dat is een slechte evolutie. Intellectuelen lezen graag dingen waar ze het niet eens mee zijn, maar de man in de straat wil dingen lezen waar hij achter kan staan. Hij wil een krant waar hij zich goed bij voelt.”

U bent achter de schermen ook verantwoordelijk voor de website ‘Sceptr.net’. Doet die niet aan stemmingmakerij tegen vreemdelingen?

“Wij berichten over dingen die anderen verzwijgen. Ik ken veel mensen die moeten lachen als ze op de VRT weer eens horen dat ‘jongeren’ hebben ingebroken of rel hebben geschopt. Die politieke correctheid stuit veel mensen tegen de borst. Zeg toch over wie het gaat. Het gaat vaak over allochtone jongeren, punt.”

Leeft er niet veel vreemdelingenhaat?

“Dat denk ik niet. Het heeft ook niets met huidskleur te maken. Er zijn gewoon erg veel mensen die de buurt waar ze zijn opgegroeid niet meer herkennen. Daar is het Vlaams Blok groot mee geworden. Het gaat om veiligheid en rust, identiteit en herkenbaarheid. Ik ben opgegroeid in de Seefhoek. Wel, ik nodig u uit om daar samen om 10 uur ’s avonds eens een wandeling te maken.”

Zeg maar wanneer.

“Ik doe het in elk geval liever niet meer, geloof me.”

Karl Van Camp

Geboren op 7 oktober 1960 in Antwerpen.

Architect van opleiding.

Sinds 2010 hoofdredacteur van ’t Pallieterke, een rechts-conservatief weekblad voor Vlaams-nationalisten.

Stond in 2016 mee aan de wieg van Sceptr.net.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234