Donderdag 20/02/2020

Onverdoofd slachten

Als CD&V geen verbod op onverdoofd slachten wil, kan het 12 procent kiezers verliezen

Archiefbeeld.Beeld © JONAS LAMPENS

Als er geen verbod op onverdoofd slachten komt, dreigt een op de acht CD&V-kiezers de partij de rug toe te keren. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos. Nochtans remde net CD&V af dat er zo'n verbod werd gestemd.

Acht op de tien CD&V-kiezers (79 procent) willen dat er enkel nog met verdoving kan worden geslacht. Dat blijkt uit een enquête bij 2.892 Vlamingen die in opdracht van Gaia eind augustus werd afgenomen. Die Vlamingen zouden vooral overstappen naar oerconcurrent N-VA of naar de linkse oppositiepartijen Groen en sp.a.

Toch blokten de christendemocraten vier maanden geleden af dat het wetsvoorstel van Hermes Sanctorum (ex-Groen) daarover in het Vlaams Parlement werd gestemd. Alle andere partijen toonden zich pro, maar op aandringen van CD&V werd een advies gevraagd aan de Raad van State en bleef de stemming uit.

'Stemvee'

Ook voordien toonde CD&V zich al een koele minnaar van zo'n verbod. Toen minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vorig jaar in de zomer al voor zo'n totaalverbod pleitte, reageerde CD&V-parlementslid Sonja Claes dat het niet voor deze regeerperiode zou zijn. De partij dringt aan op "meer dialoog met de geloofsgemeenschappen".

Waarom CD&V zo talmt met een verbod terwijl de overgrote meerderheid van haar achterban er wel voor gewonnen lijkt? "Vooral in Limburg wil CD&V vanwege electorale berekeningen de moslimgemeenschap niet voor het hoofd stoten. De parlementsleden zelf zijn wel gewonnen voor een snel verbod", meent Hermes Sanctorum, die eind vorige week opstapte bij Groen omdat de partij niet 100 procent voor zijn voorstel wilde gaan. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever wreef CD&V al aan gelovigen te behandelen als "stemvee".

Volgens cijfers van de interculturele beweging KifKif is 4,7 procent van de Vlamingen moslim, maar in Limburg ligt dat hoger (5,9 procent). In onder meer Leopoldsburg (8,9 procent) en Genk (16,3 procent), de thuisbasis van CD&V-kopstukken Wouter Beke en Jo Vandeurzen, zijn er meer islamitische stemmen te winnen of te verliezen dan in de gemiddelde Vlaamse gemeente. En die verkiezingen worden cruciaal voor de christendemocraten, die nu nog de partij met de meeste burgemeesters is maar daar de hete adem van N-VA in de nek voelt en ook dat marktleiderschap dreigt te verliezen. Bovendien zijn er nog geen jaar later Vlaamse, federale én Europese verkiezingen. Niemand wil die campagne als 'verliezer' ingaan.

Kostbare tijd

"CD&V is voorstander van slachten waarbij dierenleed zo veel mogelijk vermeden wordt", reageert Beke bij monde van zijn woordvoerder. "Maar de Raad van State heeft geoordeeld dat een verbod niet mogelijk is door de grondwettelijke godsdienstvrijheid. Je kunt dit dus niet via wet opleggen. Daarom pleiten wij al meer dan een jaar voor het aanstellen van een bemiddelaar, om samen met Joden en moslims tot een oplossing te komen. Met Piet Vanthemsche is die bemiddelaar onlangs aangesteld, maar intussen is er veel kostbare tijd verloren gegaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234