Vrijdag 27/05/2022

Politiek

Almaci volgt zichzelf op als voorzitter van Groen

Meyrem Almaci viert haar overwinning na de voorzittersverkiezing van Groen. Beeld Wouter Van Vooren
Meyrem Almaci viert haar overwinning na de voorzittersverkiezing van Groen.Beeld Wouter Van Vooren

Meyrem Almaci heeft met 53 procent van de stemmen de voorzittersverkiezingen gewonnen. De huidige voorzitter wordt dus ook de nieuwe bij de groenen, ondanks een tegenvallend verkiezingsresultaat op 26 mei.

Tine Peeters

In Tour&Taxis probeerden deze namiddag Meyrem Almaci, Björn Rzoska en Christophe Steyaert een laatste keer de Groen-leden te overtuigen van hun leiderschapskwaliteiten. Meteen daarna stemde de leden op het partijcongres wie de volgende vijf jaar hun voorzitter mag zijn. Vooraf zetten de politieke bookmakers al hun geld in op Almaci, en zij kregen gelijk. Toch was het congres nog onverwacht spannend, toen rond vijf uur bleek dat geen enkel duo erin geslaagd was om genoeg stemmen te verzamelen. Tijdens de eerste stemronde slaagde er geen enkele kandidaat in om een absolute meerderheid, of vijftig procent plus één, te halen.

Er was dus een tweede stemronde nodig om een winnaar uit te roepen. Tijdens de eerste stemronde slaagde er geen enkele kandidaat in om een absolute meerderheid, of vijftig procent plus één, te halen.

Bij Groen kiezen de leden altijd een duo. Almaci nam het samen met haar running mate Dany Neudt op tegen Björn Rzoska en Rina Rabau en de minder bekende Bruggelingen Christophe Steyaert en Charlotte Storme.

‘Lef en hoop’

De voorbije weken voerden Almaci en haar Gentse running mate Dany Neudt intern campagne met als slogan “Lef en Hoop”: ze wil dat de partij “hoop biedt aan wie het moeilijk heeft” en het “lef heeft om ideeën in beleid om te zetten.”

Van de groene voorzittersstrijd was er de voorbije weken maar weinig te merken. De debatten die de potentiële voorzittersduo’s overal te lande hielden, verliepen achter gesloten deuren. Grote, inhoudelijke verschillen waren er ook al niet op te tekenen. Rzoska staat bekend als een wat pragmatischer politicus dan Almaci, maar stelde geen grote koerswijzigingen voor tijdens de campagne.

“Ik wil jullie ongelofelijk bedanken,” zei ze na de nek-aan-nek-race. “Dany en ik gaan er alles aan doen om het vertrouwen eer aan te doen. We hebben heel veel met jullie gesproken, wij hebben daar ongelofelijk veel uit geleerd. Wij zijn een ploeg, en die ploeg begint nu opnieuw voor de komende vijf jaar. Wij hebben enorm veel talenten waaruit het moeilijk kiezen is. Wij gaan ons niet blindstaren op alles wat er fout loopt, maar ons eigen verhaal maken en focussen op wat goed is. Wij gaan voor het goede leven voor iedereen. Want Groen is niet grijs, Groen is helder en fier.”

‘Geen verdeeldheid’

“Het is een eer voorzitter van Groen te mogen zijn, net als dat de voorbije vijf jaar zo was”, zei Almaci. De nipte score moet volgens haar niet gezien worden als een teken van een verdeelde partij. “De programma’s lagen dicht bij elkaar, dat maakt de keuze moeilijk. En het applaus achteraf was unaniem, er is geen deel van de leden dat zich tegen een bepaalde kandidaat afzet.” Vijf jaar geleden, toen Almaci de eerste keer tot voorzitter werd verkozen, haalde ze het met zestig procent, toen tegen Elke Van den Brandt.

“Uiteraard ben ik ontgoocheld, als je meedoet wil je winnen”, reageerde Björn Rzoska. “Maar dat er een tweede ronde nodig was, toont aan dat veel leden oor hebben naar de andere aanpak die wij voorstellen: verandering op het vlak van woordvoerderschap, waarbij het talent in onze parlementen meer uitgespeeld wordt, en meer aandacht voor een sociaal klimaatbeleid, met oog voor betaalbaarheid.” Ook Rzoska vreest niet voor interne verdeeldheid. “Nu sluiten we de rangen, we gaan schouder aan schouder verder.”

Rzoska legde wel ook een decumul op tafel, waarbij de voorzitter niet langer ook parlementslid is. “We hebben afgesproken dat we de voor- en nadelen van die cumul zullen bespreken op onze politieke raad”, zegt Almaci daarover. Gaat Almaci rekening houden met de inbreng van haar tegenkandidaten? “Niet alleen met die van hen. We hebben na de verkiezingen een evaluatie gemaakt op basis van de feedback van leden. We gaan met al die informatie aan de slag”.

Björn Rzoska. Beeld BELGA
Björn Rzoska.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234