Donderdag 20/01/2022

Gent

Alles of niets voor Mathias De Clercq: "Je kan niet eeuwig een aanstormend talent blijven"

2018 wordt het jaar van de waarheid voor Mathias De Clercq (Open Vld). Als hij burgemeester wordt, verlaat hij het parlement. Grijpt hij naast de sjerp, dan focust hij zich op zijn parlementaire carrière. Beeld BELGA
2018 wordt het jaar van de waarheid voor Mathias De Clercq (Open Vld). Als hij burgemeester wordt, verlaat hij het parlement. Grijpt hij naast de sjerp, dan focust hij zich op zijn parlementaire carrière.Beeld BELGA

Mathias De Clercq (Open Vld) speelt alles of niets in Gent. Als hij burgemeester wordt, stopt hij in het parlement. Verovert hij de sjerp niet, dan focust hij op zijn nationale carrière. In geen geval wordt hij opnieuw schepen in een paars-groene coalitie.

Dieter Bauwens

Al meer dan tien jaar zit Mathias De Clercq (35) als schepen in de Gentse wachtkamer. Bij de verkiezingen volgend jaar hoopt hij eindelijk burgemeester te worden. Dat de liberaal razend ambitieus is, is geen geheim. Aan al wie het horen wil, verkondigt hij dat hij burgemeester wil worden van "de schoonste stad van de wereld".

Meer zelfs: hij wil enkel en alleen burgemeester worden. Voor een nieuw mandaat als schepen past hij. En dus worden dit de verkiezingen van de laatste kans voor De Clercq. "Als ik burgemeester word, dan stop ik in het parlement. Stemmen de Gentenaars mij niet tot hun burgemeester, dan vind ik dat jammer maar dan zet ik me als gemeenteraadslid in voor mijn stad, en smijt ik mij in de nationale politiek."

Volgens De Clercq is dit een persoonlijke en "positieve" keuze, die hij vorig jaar al gemaakt heeft. "Mensen vragen duidelijke keuzes, en die geef ik hen ook."

Bij verschillende andere liberalen klinkt het echter dat De Clercq voor de keuze geplaatst is. "Je kan niet eeuwig een aanstormend talent blijven, op een bepaald moment moet je met resultaten komen. Dus we hebben een deal gemaakt." De Clercq combineert zijn schepenambt al sinds 2007 met een parlementair mandaat, en dat zorgt voor onvrede binnen eigen rangen. "In 2009 werd Sas (van Rouveroij, tot 2009 eerste schepen in Gent, nadien Vlaams Parlementslid, DBA.) keihard voor die keuze geplaatst, terwijl Mathias wel kon blijven cumuleren. Dat kan je niet blijven uitleggen."

De Clercq benadrukt dat de leden zijn cumul telkens massaal goedgekeurd hebben, en meent dat hij beide jobs tot nog toe steeds goed vervuld heeft. Maar burgemeester zijn is nog iets anders dan schepen. "Ik heb een paar keer de eer gehad om waarnemend burgemeester te zijn, en heb toen gemerkt dat dat bijzonder zwaar is, en niet te combineren valt met het parlement."

Tegengestelde belangen

Vooral Christophe Peeters (43) kijkt reikhalzend uit naar De Clercqs resultaat in 2018. Peeters staat al lang te trappelen om eerste viool te spelen bij de Gentse liberalen. Hij zit al sinds 1995 in de gemeenteraad en werd in 2000 schepen. Eerst moest hij Van Rouveroij laten voorgaan, vervolgens De Clercq. Als die laatste volgend jaar geen burgemeester wordt, wordt Peeters de nieuwe kopman in Gent.

Zo krijg je de vreemde situatie dat partijgenoten De Clercq en Peeters in deze verkiezingscampagne in feite tegengestelde belangen hebben. Aangezien het kartel sp.a-Groen al vaak duidelijk gemaakt heeft dat de burgemeester van een paars-groene coalitie enkel Rudy Coddens (sp.a) kan zijn, en niet De Clercq, moet de liberaal wel mikken op een centrumrechtse coalitie met CD&V en N-VA om zijn ambitie waar te maken.

Slechts weinig Open Vld'ers achten zo'n centrumrechtse coalitie echter realistisch in Gent. In de eerste plaats omdat het twijfelachtig is of die drie partijen samen wel aan een meerderheid geraken. Maar ook inhoudelijk is zo'n coalitie niet evident, zegt een liberale topper. "Er zijn punten waar we het met elkaar eens zijn, maar er zijn ook heel grote verschillen. We hebben de afgelopen jaren een paar keer serieus gebotst met CD&V en N-VA."

De aanvallen op het circulatieplan en de volksraadpleging waarvoor onvoldoende handtekeningen verzameld werden, deden de onderlinge relaties geen goed. "Maar ook het hele diversiteitsthema. N-VA loopt daar soms echt Vlaams Belang achterna, terwijl die multiculturele samenleving gewoon een feit is."

Bovendien zijn net als bij sp.a ook veel Gentse liberalen gehecht aan paars, dat al sinds 1989 de stad bestuurt, sinds 2013 aangevuld met Groen. Hun voorkeur gaat dan ook uit naar een voortzetting van de huidige coalitie. Al zal dat dus zonder De Clercq zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234