Donderdag 30/06/2022

Michel II

Alleen een kerstmirakel kan Michel II nog redden

Premier Charles Michel. Beeld BELGA
Premier Charles Michel.Beeld BELGA

De kansen dat het minderheidskabinet van premier Charles Michel (MR) overleeft, zijn fors geslonken. N-VA lijkt niet geneigd om nog gedoogsteun te leveren. “Het vertrouwen is zoek”, zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover.

Roel Wauters en Jeroen Van Horenbeek

Haalt het minderheidskabinet het einde van de week? Vandaag krijgt premier Michel mogelijk al een motie van wantrouwen voorgeschoteld, maar de cruciale vraag blijft of N-VA de begroting mee goedkeurt. Die legt het raamwerk van het regeringsbeleid van het komende jaar vast. Vindt Michel geen meerderheid, dan kan zijn regering niets meer uitvoeren. De stemming is donderdag, maar het ziet er slecht uit.

De regering kijkt naar N-VA voor steun. De Vlaams-nationalisten hebben destijds de begroting mee onderhandeld binnen de regering. Ze gaven ook groen licht in de bevoegde parlementscommissie. Waarom zouden ze op hun stappen terugkeren?

Toch lijkt N-VA niet van zin hier nog in mee te stappen. “De situatie is compleet veranderd”, zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover. “Alles zit in de concrete uitvoering van wat de begroting in algemene lijnen bepaalt. We zitten niet meer aan de knoppen en het vertrouwen in de huidige regering is serieus afgenomen.” Of zijn partij de begroting goedkeurt? “Het gaat de verkeerde richting uit, zoveel is duidelijk.”

Opblazen

De N-VA maakte gisteren rond de middag vier voorwaarden bekend om gedoogsteun te leveren. Premier Michel riposteerde meteen dat hij niet wilde toegeven aan de “chantage van N-VA”.

Binnen de regering is het geduld op met de Vlaams-nationalisten. Zeker nadat N-VA-voorzitter Bart De Wever afgelopen weekend Michel “de handpop van de N-VA” had genoemd. Nadat ze hun eisen publiek maakten, was de maat vol. “Dat doe je alleen als je de boel wil opblazen”, klinkt het binnen de regering.

Ook inhoudelijk zetten de voorstellen van de Vlaams-nationalisten kwaad bloed. De partij eiste niet enkel een strak begrotingsbeleid en dat werkloosheidsuitkering sneller zou dalen. N-VA vroeg ook dat er een bijkomende interpretatieverklaring zou komen bij de Belgische goedkeuring van het VN-migratiepact. “Nu komen ze daar mee af”, sakkert een regeringstopper. “Dat compromis lag twee weken geleden op tafel. Maar zij reden liever de regering in de prak.”

N-VA-fractieleider Peter De Roover zegt dat het vertrouwen in de minderheidsregering zoek is.  Beeld BELGA
N-VA-fractieleider Peter De Roover zegt dat het vertrouwen in de minderheidsregering zoek is.Beeld BELGA

Daarnaast vroeg de partij ook dat de grondwet voor herziening vatbaar werd verklaard op het einde van de legislatuur, een voorwaarde om een nieuwe staatshervorming. N-VA wijst naar geheime afspraken bij de regeringsvorming in 2014, maar die wijst het minderheidskabinet nu af. “Die golden enkel als we samen de rit uit deden.”

Stap voor stap

De premier is voorlopig niet van plan om te buigen. Hij wil nu stap voor stap werken. Eerste opdracht volgt vanmiddag. In het voltallige parlement moet hij komen uitleggen wat hij nog van plan is.

Voor Michel staat er te veel op het spel om nu op te geven. Hij wil de arbeidsdeal en andere hervormingen niet op de helling zetten en ook voor de loononderhandelingen tussen sociale partners moet de regering haar fiat kunnen geven. Bovendien: als de begroting niet wordt goedgekeurd, riskeren de financiën van ons land te ontsporen.

Overtuigt hij niet, dan zal sp.a een motie van wantrouwen neerleggen. Daarover wordt pas donderdag gestemd. Binnen de regering zijn ze er nog niet van overtuigd dat er een meerderheid zich achter die motie zal scharen. Wie wil degene zijn die het land in chaos stort? Er zal dan een alliantie tussen N-VA en PS nodig zijn. Willen die twee aartsrivalen zich wel openlijk aan elkaar verbinden?

New York

Bovendien: morgen volgt Michels tweede stap. Dan moet het VN-migratiepact goedgekeurd worden tijdens de Algemene Vergadering in New York. Een overweldigende meerderheid in het parlement gaf ons land de opdracht het pact goed te keuren. Zou datzelfde parlement op de vooravond van de goedkeuring de premier in zijn hemd zetten?

De regering kwam gisteren overeen om effectief nog een interpretatieve verklaring toe te voegen aan het pact, naar het voorbeeld van Nederland en Denemarken. Daarin staat onder meer expliciet dat het verdrag juridisch niet bindend is. Ook daarmee gaat Michel in op de eisen van het parlement.

Tegenvoorstel

Donderdag volgt stap drie: dan moet Michel opnieuw naar het parlement, voor de begroting en mogelijk voor een vertrouwensstemming. Tegen dan wordt het lot van zijn ploeg definitief duidelijk.

Intussen komt Groen met een tegenvoorstel aandraven. Ze willen de regering gedoogsteun leveren onder meer op voorwaarde dat de regering haar klimaatambities verhoogt en de hervorming van de werkloosheidsuitkeringen afvoert. Gaat de regering niet in op hun voorstel, dan steunen ze een motie van wantrouwen.

De groenen hebben niet voldoende zetels om de regering aan een meerderheid te helpen, maar deze ochtend overleggen ze nog met sp.a, PS en cdH om samen hun positie te bepalen. De kans dat er nog een oplossing voor Michel komt uit die hoek lijkt klein.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234