Vrijdag 09/06/2023

pensioenen

Akkoord zware beroepen in gevaar bij belangenconflict

Minister van pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Beeld BELGA
Minister van pensioenen Daniel Bacquelaine (MR).Beeld BELGA

Al vindt pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) een akkoord over de zware beroepen, dan nog is de buit niet binnen. De kans bestaat dat het Brussels parlement van de Franstaligen een belangenconflict inroept en zijn project definitief keldert.

Roel Wauters

Aartsmoeilijk wordt het voor Bacquelaine en zijn regeling voor de zware beroepen. De pensioenleeftijd stijgt tot 67. Maar er is ook een compensatie: wie een carrière hard labeur verrichtte, mag sneller stoppen.

Maar wie heeft een zwaar beroep? De poging van de sociale partners faalde om een lijst voor de privésector op te stellen. Vandaag dienen de sociale partners officieel hun advies in en is het aan de regering om knopen door te hakken. De tegenstellingen zijn groot en de timing is krap: voor eind dit jaar wil hij alles goedgekeurd zien in het parlement.

Zelfs als hij slaagt in zijn opzet, dan nog kan een belangenconflict ingeroepen door het Franstalig Brussels parlement zijn hele project doen mislukken. “Een enorm risico”, klinkt het in de meerderheid. Een andere bron gaat nog verder: “Het dossier is daarom nu al dood en begraven.”

Hoe zit dat met dat belangenconflict? De Cocof, het kleine parlement van de Brusselse Franstaligen, heeft er de voorbije legislatuur haast een gewoonte van gemaakt die communautaire noodprocedure in te roepen bij grote socio-economische dossiers. Denk aan het onbelast bijverdienen tot 500 euro per maand of het afkopen van de studiejaren voor een beter pensioen.

Oud trucje

Een technische kwestie, maar het gevolg is telkens dat de dossiers vier maanden in de koelkast belanden. Mocht dit gebeuren met de zware beroepen, dan is het einde verhaal. Tegen eind april is het parlement ontbonden in aanloop naar de verkiezingen. En na 26 mei kan het compromis van Bacquelaine naar de vuilbak en mag de nieuwe regering het uitzoeken.

Haalt de Cocof ook deze keer zijn oude trucje boven? Bij het Franstalige miniparlement wil niemand op de zaken vooruitlopen, maar de kans is reëel. Bij twee eerdere pensioendossiers gebeurde het, telkens met als argumentatie dat de rechten van de ambtenaren in het gedrang kwamen. Een keer was dat bij het afkopen van de studiejaren, een andere keer bij een pensioenhervorming van het gemeentepersoneel.

Zonder leerkrachten?

Ook bij de zware beroepen staan de rechten van ambtenaren op het spel. Bacquelaine sloot in het voorjaar een akkoord met de overheidsbonden, waarbij onder meer leerkrachten, spoorwegpersoneel, brandweerlui, militairen en politieagenten vroeger mochten afzwaaien.

Maar die lijst is veel te lang voor Open Vld en N-VA. “Achtendertig procent van alle ambtenaren zou een zwaar beroep hebben”, zegt Open Vld-pensioenspecialist Vincent Van Quickenborne. Zijn N-VA-collega Jan Spooren treedt hem bij: “Wat Bacquelaine voorstelt is onbetaalbaar.”

Een verteerbaar compromis voor N-VA en Open Vld zou zijn om de leerkrachten van de lijst te halen, met uitzondering van kleuterjuffen en het bijzonder onderwijs. Maar dan roep je de toorn van de overheidsbonden over je heen. En vooral: een belangenconflict is dan helemaal onafwendbaar, klinkt het in regeringskringen.

Bacquelaine laat zich niet van de wijs brengen: “We zullen wel zien wat er gebeurt”, zegt zijn woordvoerder Koen Peumans. “We kunnen het ons niet voorstellen dat de Cocof of anderen een regeling blokkeren die net als doel heeft mensen een betere pensioenregeling te geven.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234