Donderdag 23/03/2023

NieuwsChina

Akkoord over vrijlating Huawei-topvrouw, die tot woede van China vastzit in Canada

Meng Wanzhou van Huawei op weg naar de rechtbank in Vancouver, Canada, in 2020. Het lijkt erop dat ze vrijkomt. Beeld Getty Images
Meng Wanzhou van Huawei op weg naar de rechtbank in Vancouver, Canada, in 2020. Het lijkt erop dat ze vrijkomt.Beeld Getty Images

Meng Wanzhou, de topvrouw van telecombedrijf Huawei die sinds december 2018 vastzit in Canada, heeft een akkoord bereikt met de Amerikaanse justitie. Dat verklaarde officier van justitie David Kessler vrijdag voor de rechtbank in New York.

Peter Giesen

Meng Wanzhou (49) is de dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei en was chief financial officer van het bedrijf. Ze werd in december 2018 opgepakt op het vliegveld van Vancouver omdat de Verenigde Staten haar verdenken van bedrijfsspionage en fraude. Ook zou ze het Amerikaanse embargo tegen Iran hebben geschonden door betrokkenheid bij de levering van computerapparatuur aan het land.

De Amerikaanse justitie heeft aangekondigd de aanklachten tegen Meng te laten vallen, waardoor ze Canada zou mogen verlaten. Het akkoord opent wellicht de weg naar vrijlating van de ‘twee Michaels’, twee Canadezen die in China worden vastgehouden wegens spionage.

Het Amerikaanse verzoek om Meng te arresteren en uit te leveren paste in de confrontatiepolitiek van president Trump. Hij meende dat Huawei de Amerikaanse belangen ondermijnde door als verlengstuk van de Chinese staat te opereren. Zo beschuldigden de VS Huawei ervan spionage mogelijk te maken via de netwerkapparatuur van het bedrijf. Volgens The New York Times getuigt het akkoord tussen Meng en de Amerikaanse justitie van de meer verzoenende houding van de nieuwe president, Joe Biden.

De enkelband van Meng Wanzhou. Ze mag overdag naar buiten en onder begeleiding van bewakers eten in speciaal afgehuurde restaurants. Beeld AFP
De enkelband van Meng Wanzhou. Ze mag overdag naar buiten en onder begeleiding van bewakers eten in speciaal afgehuurde restaurants.Beeld AFP

Huawei heeft altijd ontkend iets fout te hebben gedaan. Volgens de advocaten van Meng is ze een pion geworden in een spel tussen de twee supermachten. China heeft er steeds bij de VS aangedrongen het uitleveringsverzoek voor Meng aan Canada in te trekken.

Kort nadat Meng werd opgepakt, arresteerde China twee Canadezen wegens spionage. Het gaat om de zakenman Michael Spavor en de voormalige diplomaat Michael Kovrig. Spavor werd in augustus tot 11 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De arrestaties worden gezien als een represaille voor het vastzetten van Meng. Als zij Canada mag verlaten, zouden ook de ‘twee Michaels’ vrij kunnen komen.

De twee Canadezen zitten in cellen waar het licht altijd brandt en mogen nauwelijks met de buitenwereld communiceren. Meng wordt onder prettiger omstandigheden gevangen gehouden. Ze mag overdag naar buiten, onder begeleiding van bewakers, om te eten in speciaal afgehuurde restaurants of te shoppen in boetieks die andere klanten buiten de deur houden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234