Zondag 25/09/2022

Klimaat

Akkoord over klimaatplan: een compromis à la Belge

De klimaatministers. Beeld BELGA
De klimaatministers.Beeld BELGA

De vier Belgische klimaatministers zijn het eens geraakt over het nationale klimaatplan richting 2030. Vlaanderen belooft daarin om zijn uitstoot met 35 procent te verlagen.

Jeroen Van Horenbeek

Tegen eind deze maand moeten alle Europese lidstaten hun klimaatplannen richting 2030 indienen. Voor ons land kijkt Europa niet naar de Vlaamse, Brusselse en Waalse klimaatplannen. Alleen het Belgische klimaatplan telt: een rapport waarin de voorziene groene maatregelen van de gewesten en het federale niveau worden samengebracht. Europa zal België, net zoals bij de begroting, als geheel beoordelen.

De onderhandelingen tussen de vier klimaatministers – Zuhal Demir (N-VA) in Vlaanderen, Philippe Henry (Ecolo) in Wallonië, Alain Maron (Ecolo) in Brussel en Marie Christine Marghem (MR) federaal – zijn woensdagochtend afgerond. Vlaams minister Demir reageert dat het viertal er “ondanks alle onheilsberichten toch in geslaagd is een goed, ambitieus, maar ook haalbaar en betaalbaar akkoord af te sluiten”.

De gesprekken liepen de afgelopen dagen moeilijk, vooral omdat het Vlaamse klimaatplan onder de lat blijft. Europa eist dat België zijn uitstoot met 35 procent verlaagt tegen 2030, in vergelijking met 2005. Het Vlaamse klimaatplan blijft voorlopig hangen op 32,6 procent. Daardoor dreigde ook het Belgische plaatje niet te kloppen. Zeker omdat federaal klimaatminister Marghem terugkwam op engagementen genomen in haar voorlopige federale klimaatplan van een jaar geleden.

Drones

Het compromis à la belge: Vlaanderen engageert zich om zijn uitstoot tegen 2030 wel degelijk met 35 procent te verlagen. In het huidige klimaatplan staan daar nog geen concrete maatregelen tegenover, maar minister Demir belooft die de komende jaren verder uit te werken. Volgens de tekst van het Belgische klimaatplan rekent ze onder meer op “verdere innovatie, zoals leveringen met drones en digitalisering in de gebouwensector”. Er wordt ook gekeken naar het federale niveau voor “flankerend beleid”. Het gaat dan onder meer over de vergroening van de bedrijfswagens.

Het federale niveau belooft bij monde van minister Marghem om de engagementen in het voorlopig klimaatplan van vorig jaar alsnog na te komen. Hoe precies, dat moet nog uitgemaakt worden. Oorspronkelijk zou de federale regering vooral meer biobrandstoffen laten bijmengen in diesel en benzine, waardoor auto’s minder schadelijke uitstoot veroorzaken. Dit zal echter maar heel beperkt gebeuren.

Dat de Europese Unie tegen de zomer een voorstel wil doen om de Europese uitstootdoelstelling nog te verhogen naar 50 tegen 2030, is volgens Vlaams minister Demir momenteel niet aan de orde. “Europa doet wat het wil, Vlaanderen gaat nu werken voor die ambitieuze doelstelling van 35 procent”, reageert ze. “Daar nu nog iets bovenop gooien is niet wat we nodig hebben. Ik blijf bij de realiteit.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234