Woensdag 19/02/2020

Gemeenteraadsverkiezingen

Akkoord in Antwerpen: sp.a en N-VA gaan bibberend de bocht in

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) met op de achtergrond de sp.a-delegatie bij de start van de onderhandelingen vorige maand.Beeld Photo News

N-VA, sp.a en Open Vld hebben een akkoord bereikt over het nieuwe stadsbestuur in Antwerpen. De hamvraag: is de socialistische achterban bereid in zee te gaan met de oude aartsvijand?

Het leek tot voor kort ondenkbaar: sp.a en N-VA die samen Antwerpen gaan besturen. Toch bereikten die partijen, samen met Open Vld, een politiek akkoord over het bestuur in de Scheldestad. Dat bevestigen verschillende goedgeplaatste bronnen. 

De partijtoppers zijn het dus eens, maar daarmee is de bocht nog niet genomen. De sp.a-gemeenteraadsleden en het partijbestuur moeten nog hun fiat geven. Gisteren was er druk telefonisch overleg, vandaag staat een vergadering gepland. “We wachten nog op teksten, maar het wordt niet evident”, zegt een betrokkene.

De finale beslissing volgt morgen op een congres waar de leden stemmen over het bestuursakkoord. Ook die race is nog niet gelopen. Een stalinistische score, zoals in het verleden, zit er niet in. Zo klinkt het nu al bij de partijtop.

VN-migratiepact

Het socialistische ressentiment tegenover de N-VA borrelde de voorbije weken weer op door de discussie over het VN-migratiepact. Na de harde N-VA-campagne daarover op de sociale media, dreigde gemeenteraadslid Hicham El Mzairh uit de partij te stappen als sp.a zou besturen met de Vlaams-nationalisten. Zijn protest wordt gedeeld in de partij.

Maar er is meer. De sfeer tussen sp.a en N-VA in de gemeenteraad was een hele legislatuur bits. Vorig jaar werd het persoonlijk. Sp.a-kopman Tom Meeuws viel De Wever aan vanwege al te nauwe banden tussen het bestuur en de vastgoedsector. Niet veel later moest Meeuws zelf door het stof vanwege een verdachte aanbesteding uit zijn tijd bij De Lijn. Toch wordt hij nu genoemd als schepen voor Sociale Zaken. Wordt dat geaccepteerd door de achterban?

Cruciaal zal zijn wat de sp.a inhoudelijk binnenhaalt. Veel details zijn er nog niet, maar er zal vooral gekeken worden wat wordt beslist op het vlak van diversiteit. De sp.a, gesteund door Open Vld, vraagt een minder polariserende opstelling van burgemeester De Wever. Het debat over het VN-migratiepact toont aan dat zoiets als partijvoorzitter niet evident is.

De afschaffing van het hoofddoekenverbod aan de stadsloketten komt er niet. Het was snel duidelijk dat N-VA niet kon ingaan op de vraag van sp.a. Wel komen er meer dan waarschijnlijk praktijktesten tegen discriminatie, melden verschillende bronnen. Een mooie trofee voor sp.a. Maar is dat op zich voldoende? 

Rode wijn en cola zero

Ook N-VA moet overigens een lastige bocht nemen. De Wever verketterde een hele legislatuur de socialisten. En nu zouden die hem praktijktesten opdringen? Antwerps OCMW-schepen Fons Duchateau (N-VA) noemde die tijdens de campagne nog ‘zuivere windowdressing’. Het grote verschil met sp.a: de leden zullen minder snel ingaan tegen de autoriteit van hun partijleiding.

De oppositie speelde meteen in op de tweespalt binnen de nieuwe bestuursploeg. “Rode wijn mengen met cola zero, dat is niet te drinken”, klinkt het bij CD&V. PVDA vindt sp.a ongeloofwaardig op links, Vlaams Belang hekelt N-VA.

De schepenposten worden in principe pas na de ledencongressen toegekend. Onder meer Annick De Ridder (N-VA) en Claude Marinower (Open Vld) zijn certitudes. Naast Meeuws wordt ook lijsttrekker Jinnih Beels genoemd voor sp.a. 

De partijen geven vanmiddag meer uitleg op een persconferentie. Tot dan geldt er een absolute communicatiestop. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234