Maandag 27/06/2022

leger

Afslanking kazernes niet voor morgen

Militairen in opleiding op de militaire terreinen in Leopoldsbrug. Beeld Bas Bogaerts
Militairen in opleiding op de militaire terreinen in Leopoldsbrug.Beeld Bas Bogaerts

Het plan om het aantal legerkazernes af te bouwen in ons land zit muurvast in de regering. Lokale belangen en een drastische pensioenhervorming gooien roet in het eten. Is de laatste kans verkeken?

Roel Wauters en Jeroen Van Horenbeek

Roel Wauters en Jeroen Van Horenbeek

Al van bij het begin van deze legislatuur weet defensieminister Steven Vandeput (N-VA) wat hem te doen staat: het leger afslanken en hervormen. Een belangrijk onderdeel daarbij is beslissen welke kazernes er dicht moeten en welke open blijven. Het dossier zit al maandenlang geblokkeerd.

De superministerraad van afgelopen weekend was het uitgelezen moment om de knoop eindelijk door te hakken. Het plan van Vandeput zou mogelijk op de agenda komen, maar er werd uiteindelijk niet over gesproken. "We zitten te dicht bij de gemeenteraadsverkiezingen", zucht een topminister. "Niemand durft nog."

Elke kazerne of basis ligt wel in de achtertuin van een parlementslid of een burgemeester. Een kazerne sluiten betekent banenverlies en ligt soms ook emotioneel gevoelig. Denk aan de kazernes van de civiele bescherming in Liedekerke en Jabbeke die eerder dit jaar dichtgingen. "Dat was al delicaat genoeg", zegt de regeringsbron.

Pensioen

Maar er steekt nog een ander element de kop op. In oktober vorig jaar besliste de regering om de pensioenleeftijd van militairen fors op te trekken vanaf 2019. Gevolg: jaarlijks blijven zo'n 1.500 oudere (en dus goed betaalde) militairen in dienst die anders zouden afzwaaien. De (personeels)kosten schieten de hoogte in en een 'natuurlijke' afslankingsoperatie wordt afgeremd. Zo wordt ook het plan van Vandeput tegengewerkt. De regering wilde de pensioenmaatregel bijsturen, maar ook daarover werd afgelopen weekend niets beslist.

Het personeel wacht al ruim twee jaar om te weten waar ze aan toe zijn. Luc Maes van de socialistische vakbond ACOD: "Afgelopen zomer kregen we van de minister te horen dat we in het najaar duidelijkheid zouden krijgen. Sindsdien klinkt het op elke vergadering dat het vast is gelopen op politiek niveau. De mensen zijn die onzekerheid beu."

Het is overigens niet zo dat Vandeput geen vooruitgang heeft geboekt. "Ons plan is klaar", klinkt het bij zijn woordvoerder Laurence Mortier. Achter de schermen zijn er al uitgebreide studierondes geweest. Het distributiecentrum in Berlaar zou bijvoorbeeld overgeheveld worden naar de privé. Ook is het duidelijk dat de helikopterbasis in Koksijde of het logistieke centrum in Ieper zullen verdwijnen. De burgemeesters zoeken nu al een nieuwe bestemming voor de gronden.

Home ground

Toch is een oplossing veraf. Elk kabinet van de vicepremiers wordt momentel platgelopen door ongeruste burgemeesters en schepenen. Hoe komt het dat Brasschaat zijn artillerie-bataljon mag houden, terwijl de kazerne van de civiele bescherming er al ontsnapte aan sluiting? En waarom blijft de provincie Limburg zo goed als ongeschonden? Vaak zijn er gegronde redenen, maar het feit dat de home ground de N-VA-ministers Jan Jambon en Vandeput goed bediend wordt, wekt de argwaan bij politieke tegenstanders.

Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) zegt klaar te zijn met zijn plan, maar wacht op premier Charles Michel (MR) voor initiatief. Beeld Photo News
Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) zegt klaar te zijn met zijn plan, maar wacht op premier Charles Michel (MR) voor initiatief.Beeld Photo News

En wat te zeggen van het opleidingscentrum in Doornik? Experts zijn er over eens dat het wél moet gesloten worden omdat het te weinig centraal gelegen is in het land. Toch zou de kazerne gespaard worden. MR-minister Marie-Christine Marghem is er eerste schepen. Alleen al de schijn dat bepaalde politici privileges krijgen, zet de coalitiepartners aan om zelf op tafel te kloppen. Wat het nog bemoeilijkt: dit is al de zoveelste sluitingsronde, de manoeuvreerruimte is nihil.

Omdat het om zo’n belangrijk dossier gaat, beslist Vandeput er niet alleen over. En premier Charles Michel (MR) acht het dossier niet rijp. Sinds de regeringscrisis in november 2016 werkt hij nog behoedzamer dan vroeger. Bovendien staat vooral het lot van een reeks Waalse kazernes op het spel. Als hij die sluit op voorzet van een N-VA-minister, dreigt heel het dossier als een communautaire bom in zijn gezicht te ontploffen.

Maar sinds het afgelopen weekend lijkt het momentum gepasseerd. Tot aan de zomer heeft de regering haar bakje vol met twee andere superministerraden en moeilijke begrotingsonderhandelingen. Lukt het om nadien, op minder dan een jaar van de gemeenteraadsverkiezingen, toch nog een doorbraak te forceren? Het wordt moeilijk voor Michel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234