Zaterdag 19/10/2019

Visafraude

Advocaat Melikan Kucam: “Hij meldde zelf geruchten over mogelijke visafraude bij kabinet-Francken”

Melikan Kucam. Beeld rv/Facebook

Melikan Kucam, die sommen van duizenden euro’s zou hebben gevraagd om een humanitair visum te krijgen, is aangehouden op verdenking van mensensmokkel, omkoping, afpersing en criminele zaken. Volgens zijn advocaat Frank Coel zal het onderzoek uitwijzen dat Kucam niets ten laste kan worden gelegd.

Hij ontkent de feiten?

“Mijnheer Kucam ontkent alles. Hij heeft zich nooit laten betalen, heeft nooit mensen afgeperst en heeft zich niet schuldig gemaakt aan mensensmokkel in welke vorm dan ook. Hij is altijd te goeder trouw geweest en heeft zich onbaatzuchtig ingezet voor de christelijke gemeenschap.”

Maar hij was wel een tussenpersoon in de toekenning van die humanitaire visa?

“Hij is helemaal geen tussenpersoon geweest. Op verzoek van het kabinet-Francken heeft hij lijsten opgemaakt van kwetsbare mensen uit de Syrische gemeenschap die ook naar de kerk kwamen in de Assyrische gemeenschap in het Mechelse – het verschil tussen beide gemeenschappen is belangrijk. De lijsten met namen zijn vervolgens overgemaakt aan de staatssecretaris en goedgekeurd, en daarna gebeurden nog de nodige formaliteiten zoals voorzien in de procedures voor visa-aanvragen en humanitaire regularisaties.”

Hoe selecteerde hij die mensen dan?

“Staatssecretaris Theo Francken kwam naar de Assyrische kerk in Mechelen. Hij bood steun aan voor hun kwetsbare gemeenschap, maar had daar hun medewerking voor nodig. De pastoor heeft toen de hulp ingeroepen van Melikan Kucam, omdat die daar volgens hem het best voor geplaatst was.

“Hij deed dat dus op vraag van de Assyrisch-christelijke kerkgemeenschap. Wie mensen in een kwetsbare situatie kende, kon hun gegevens achterlaten met een uitleg over hun toestand. Uiteindelijk werden dat vier dozen met zowat 4.000 aanvragen. Daaruit heeft mijnheer Kucam willekeurig mensen geselecteerd.”

Daar was geen geld mee gemoeid?

“Hij heeft er niets aan verdiend, wat men ook moge beweren. Als er geld zou zijn betaald – en ik neem aan dat dat gebeurd is – dan was dat waarschijnlijk om mensen uit oorlogsgebied weg te halen. Vraag je maar eens af hoe iemand vanuit oorlogsgebied in een veilige ambassade in Beiroet raakt zonder daarvoor een reisagentschap of een passeur te betalen.”

Getuigen spreken van bedragen tot 10.000 euro, dat is wel heel veel voor transport.

“Dat maakt onze zaak niet, want mijnheer Kucam heeft daar niets mee te maken. Hij heeft enkel een lijst gemaakt van mensen die, indien ze zich op de ambassade in Beiroet aanboden met 350 euro om het visum te betalen, doorgang naar ons land konden krijgen. Hij kent die mensen niet persoonlijk, hij heeft geen enkel contact in Syrië, hij is daar zelfs nooit geweest  wel in Libanon, maar ook daar heeft hij niets verkeerds gedaan.”

Hij is boekhouder van het OCMW, maar leidde klaarblijkelijk een rijk leven met luxewagens. Hoe verklaart u dat?

“Kucam is een boekhoudkundig expert. Bovendien rijdt hij met een Volkswagen Golf, niet met een Maserati zoals nu wordt beweerd, en hij heeft er ook geen besteld. Zijn zoon rijdt met een oude Golf van 1.000 euro: er is hier geen rijkelijke levenssfeer te vinden.”

Toch zeggen getuigen: ‘Iedereen wist dat Kucam een visum kon regelen.’

“Natuurlijk, want hij moest die lijsten maken. Het onderzoek zal uitwijzen dat het verhaal daarna een eigen leven gaan leiden is. Kucam staat heel hoog aangeschreven in de Assyrische gemeenschap, ik denk niet dat je daar vandaag een kwaad woord over hem zal horen.”

Had hij dan zelf nooit zulke verhalen opgevangen, als hij die gemeenschap zo goed kende?

“In juli vorig jaar heeft hij op een trouwfeest voor het eerst geruchten opgevangen over mensen die grof geld betalen voor een visum. Kucam is daarmee naar de priester van de kerkgemeenschap gegaan – hij heeft de geruchten zelfs aan het kabinet-Francken gemeld. Hij heeft wel degelijk aangegeven dat er iets mis was en dat iemand in de Syrische gemeenschap geld vroeg voor het regelen van humanitaire visa.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234