politiek

Actievoerders die lezing Francken verstoorden: "Dit was niet de laatste actie"

De lezing van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) voor het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) in Gent is dinsdagavond opnieuw verstoord door protesten. En dat zal niet de laatste keer zijn, zeggen de actievoerders. "Zo lang het beleid ongewijzigd is en echt debat wordt geschuwd, zullen we een broodnodig tegenverhaal brengen."

2 Bij de derde onderbreking kon de N-VA-staatssecretaris zich niet langer inhouden. © James Arthur / ID Photo Agency

Vorige week moest een debat met Francken aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) nog op het laatste moment worden geannuleerd wegens felle protesten aan de toegangsdeuren. Een groep linkse manifestanten liet er niemand binnen.

In Gent bleef het, mede dankzij de massaal aanwezige politie, rustig aan de toegangsdeuren van de aula in de Tweekerkenstraat. Maar eens Francken aan zijn lezing begon, werd hij meermaals onderbroken door protesterende manifestanten in de zaal. Ze droegen getuigenissen voor van asielzoekers die zijn mishandeld in de Belgische asielcentra.

Share

'Dit zouden rechtse of extreemrechtse studenten maar eens moeten proberen. Maar extreemlinks mag alles'

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA)

Bij de derde onderbreking kon de N-VA-staatssecretaris zich niet langer inhouden. "Ik vind het bijzonder spijtig dat een aantal linkse militanten hebben afgesproken om deze lezing compleet naar de knoppen te helpen", sprak hij een van de jongeren rechtstreeks aan. "Er is duidelijk afgesproken dat alle vragen op het eind zouden gesteld worden. U hebt geen enkel respect voor de democratie. Hier zijn zeshonderd studenten die graag willen luisteren. Dat zouden rechtse of extreemrechtse studenten maar eens moeten proberen. Maar extreemlinks mag alles."

2 © James Arthur / ID Photo Agency

Waarop Francken luid applaus kreeg uit de zaal. De studenten van het KVHV, een conservatieve studentenclub waar heel wat N-VA-toppers van vandaag wortels in hebben, reageerden daarop massaal met de spreekkoren "Linkse ratten, rol uw matten!" en "Links gespuis, ga naar huis!"

"Realiteit wordt omgekeerd"

De actievoerders spreken tegen dat hun acties ondemocratisch zijn. In hun ogen wordt de realiteit omgekeerd. "Terwijl de staatssecretaris telkens opnieuw een platform krijgt om zijn visie op vluchtelingen uit de doeken te doen, worden getuigenissen van vluchtelingen geweerd. Niet omdat ze geen stem hebben, maar omdat hun stem in het debat wordt ontnomen", zegt Rosa, één van de activisten.

De groep wijst erop "dat wie in de jaren 50 pleitte voor een eind aan de segregatie in de VS met even vijandige reacties geconfronteerd werd als wie nu opkomt voor de rechten van vluchtelingen".

nieuws

cult

zine