Dinsdag 18/06/2019

naturalisaties

Achterstand bij naturalisaties drie keer kleiner

CD&V-parlementslid Nahima Lanjri is voorzitter van de Kamercommissie naturalisaties. Beeld rv

De achterstand bij de naturalisaties is gedaald tot 12.000 dossiers, een derde tegenover het begin van de legislatuur. Tegen 2019 moeten alle dossiers in behandeling zijn.

Jarenlang was het een parallel kanaal om Belg te worden: de naturalisatieprocedure via het federale parlement. De procedure was vrij eenvoudig: na een screening door Staatsveiligheid, Dienst Vreemdelingenzaken en het parket, nam een speciale Kamercommissie een beslissing. 

De aanvragen stroomden binnen, met een gigantische achterstand tot gevolg. Halfweg 2014, bij de start van de legislatuur, wachtten er nog 36.642 mensen op een antwoord. Nu is die stapel niet-afgeronde dossiers geslonken tot 12.070, of drie keer minder. CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri, die de speciale Kamercommissie voorzit, heeft nu de ambitie om àlle dossiers tegen volgend jaar al minstens voor een eerste keer behandeld te hebben.

De verklaring voor de terugval? De strengere regels die sinds 2013 van kracht zijn. Enkel wie nog een uitzonderlijke verdienste heeft voor de samenleving komt in aanmerking: topsporters, wetenschappers of kunstenaars. Onder meer de Iraanse taekwondoka Raheleh Asemani kon zo als Belgische naar de Olympische Spelen in Rio vorig jaar. Maar ook de Nederlandse wielrenster Kim de Baat werd zo Belg.

Sindsdien lopen er jaarlijks nog enkele tientallen dossiers binnen, en dat aantal neemt alleen maar verder af. In 2014 waren het er nog 80, dit jaar staat de teller voorlopig op 19. Het is dus niet langer dweilen met de kraan open.

Oude regels

Let wel, de stapel dossiers die zijn ingediend voor 2013 worden nog behandeld volgens de oude regels. Maar ook daar is schoon schip gemaakt. Zo heeft Lanjri alle burgemeesters aangeschreven om informatie op te vragen over de kandidaten. Sommigen onder hen zijn intussen weer uit België verhuisd, zijn overleden of hebben intussen via de reguliere weg de Belgische nationaliteit verkregen. Op die manier konden al ruim 6.000 dossiers worden afgesloten. 

Tegelijk zijn de afspraken binnen de commissie verder verduidelijkt en verstrengd, wat de werkzaamheden vergemakkelijkt. Een veroordeling levert automatisch een 'neen' op, maar wat met een zware verkeersovertreding? Daar bestond onduidelijkheid over, nu niet meer. Zonder rijbewijs rijden is sindsdien voldoende om een aanvraag te kelderen. Een ander voorbeeld: wie onvoldoende Nederlands of Frans spreekt en al vijf jaar in het land verblijft, krijgt sinds kort nog maar één jaar de tijd meer om zijn talenkennis bij te spijkeren. Nog eens 6.000 dossiers stuitten mede om die redenen op een njet van de commissie. Ruim 12.000 kregen al een positief antwoord. 

Nu blijven er dus nog eens 12.000 wachtende dossiers over, maar meer dan de helft daarvan is al een eerste keer bekeken door het parlement. De beslissing is dan uitgesteld, bijvoorbeeld omdat de aanvrager nog openstaande boetes heeft staan of omdat er een strafklacht tegen die persoon loopt. De rechtbank moet in dat geval eerst een uitspraak doen, voor de commissie kan beslissen.

Begin volgend jaar komt de commissie opnieuw samen om de resterende dossiers aan te pakken. "Het is doorwerken geblazen", zegt Lanjri. "We zullen ze niet allemaal kunnen afsluiten, omdat we soms op verduidelijking moeten wachten. Maar we moeten ze wel allemaal een eerste keer behandeld hebben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden