Vrijdag 27/01/2023

Sociaal overleg

ABVV wil loonakkoord reanimeren, op één maatregel na

ABVV-militanten bij de nationale staking voor meer koopkracht vorige maand. Beeld Stefaan Temmerman
ABVV-militanten bij de nationale staking voor meer koopkracht vorige maand.Beeld Stefaan Temmerman

De socialistische vakbond is bereid het loonakkoord alsnog nieuw leven in blazen. Het ABVV wil alle maatregelen die nog op tafel liggen goedkeuren, op één na: de beperkte verhoging van het minimumloon. De andere vakbonden reageren afwijzend.

Roel Wauters

De achterban van de socialistische vakbond ABVV had begin deze week het loonakkoord verworpen. In dat grote akkoord tussen bonden en werkgevers werd onder meer bepaald dat de lonen de komende twee jaar met maximaal 1,1 procent kunnen stijgen. Maar die marge was voor het ABVV veel te klein, de andere sociale partners zetten het licht wel op groen.

Intussen heeft de regering aangegeven dat ze die marge van 1,1 procent zelf zal doorvoeren, maar de grote vraag bleef wat er met de rest van het akkoord zou gebeuren. De sociale partners kwamen ook overeen dat de laagste uitkeringen moeten worden opgetrokken. Tegelijk was er een heel pakket aan maatregelen, gaande van soepeler brugpensioen bij bedrijven in crisis over een hogere terugbetaling van woon-werkverkeer per trein tot hogere minimumlonen.

Indien het ABVV met die aparte maatregelen alsnog akkoord zou kunnen gaan, dan kunnen die ook meteen worden ingevoerd en is het loonakkoord de facto gered. Na intens overleg is gebleken dat het het hele pakket dat nog op tafel ligt, wil goedkeuren op één maatregel na: de stijging van de minimumlonen.

Peanuts

Die minimumlonen zouden volgens het sociaal akkoord met 1,1 procent stijgen, wat neerkomt op 10 cent per uur. Peanuts vergeleken met de eisen van het ABVV, die van hogere minimumlonen een absoluut strijdpunt hebben gemaakt. Uit principe wil de vakbond de handtekening niet zetten onder die maatregel. Dan nog liever helemaal geen stijging. Zeker vanuit de Algemene Centrale, een erg grote en machtige afdeling binnen de vakbond, was het verzet erg groot.

De vraag is nu wat de andere sociale partners gaan doen. Zowel VBO, Unizo als ACV en ACLVB hebben altijd gezegd dat het pakket in zijn geheel moet worden goedgekeurd. Maar in werkgeverskringen is nu te horen dat ze er allicht geen problemen mee hebben om de maatregel af te voeren. De verhoging van de minimumloon, hoe beperkt ook, betekent sowieso een meerkost voor werkgevers.

En wat met de andere vakbonden? Als ze meestappen in het scenario van ABVV, geven ze één maatregel op, maar redden ze het soepelere brugpensioen, kunnen landingsbanen nog vanaf 55 jaar en kan de terugbetaling van het woonwerk-verkeer omhoog, drie minstens belangrijke even strijdpunten.

Bij de liberale vakbond ACLVB zijn ze in elk geval niet gediend van de manier van werken van de socialistische collega’s. “Wij gingen dit akkoord in zijn geheel verdedigen”, zegt topman Mario Coppens. “Moeten we dat nu op hun vraag aanpassen?” Een antwoord op het voorstel van ABVV kan hij vandaag nog niet geven. “Ik word hier eerst door de pers vanop de hoogte gesteld. Ik moet hierover nu mijn achterban consulteren. Met alle respect, dat lukt niet op enkele uren.”

Bij het ACV een gelijkaardig geluid: “We hebben het integrale akkoord goedgekeurd”, laat woordvoerder David Vanbellinghen weten. “Dat moet nu snel en volledig uitgevoerd worden, inclusief de afspraken over minimumlonen. Daar hebben de mensen recht op.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234