Politiek

Aanslag of niet: Vlaams Belang haalt Britse moslimhater naar Antwerpen

- Ann De Boeck - Bron: Eigen berichtgeving
1 Tommy Robinson is volgens Dewinter ‘de Robin Hood van de vrije meningsuiting’. © EPA

Zaterdag nodigt Vlaams Belang de Britse moslimhater Tommy Robinson uit in Antwerpen. Ondanks de aanslag in Nieuw-Zeeland laat het Antwerpse stadsbestuur de veelbesproken meeting doorgaan.

Lees ook

Een portret van Tommy Robinson: strijder voor het vrije woord of islamofobe racist?

“De Robin Hood van de vrije meningsuiting”, zo noemt Filip Dewinter, Antwerps kopstuk van Vlaams Belang, de Britse anti-islamactivist die zaterdagmiddag naar Merksem komt. Hij is de hoofdgast op een ‘free speech’-meeting waar ook Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove zijn opwachting maakt. Ze moet de verkiezingscampagne van Dewinter en co. een duwtje in de rug geven.

De komst van Robinson doet veel stof opwaaien. De oprichter van de extreemrechtse English Defence League (EDL) gaat al jaren tekeer tegen de islam. Vorig jaar kreeg hij nog een celstraf omdat hij ondanks een publicatieverbod beelden verspreidde van Brits-Pakistaanse mannen die terechtstonden voor seksuele uitbuiting van blanke, minderjarige meisjes. Sindsdien is hij een martelaar voor islamcritici en alt-right activisten.

Share

‘Nieuw-Zeeland toont net aan dat the clash of civilisations volop bezig is’

Filip Dewinter Antwerps kopstuk Vlaams Belang

Geen verbod

Met de aanslag in Nieuw-Zeeland, waarbij moslims expliciet werden geviseerd, ligt de bijeenkomst in Antwerpen extra gevoelig. Toch ziet Dewinter geen reden om ze te annuleren. “Nieuw-Zeeland toont net aan dat the clash of civilisations volop bezig is. Geweld wordt langs beide kanten beantwoord met geweld. Onze boodschap is juist dat we muticulturele problemen moeten durven benoemen in plaats van ze onder de mat te vegen.”

Burgemeester Bart De Wever (N-VA), die vorig jaar nog een meeting van de Turkse MHP-partij verbood, laat voorlopig betijen. “Pas als de politie oordeelt dat er een veiligheidsrisico is, kan er zo’n verbod komen. Maar dat gebeurt zeer zelden”, zegt zijn woordvoerder. De politie zal wel toezien op de veiligheid van de deelnemers.

cult

zine