Dinsdag 23/04/2019

Begroting

5 miljard tekort op Belgische begroting volgens Europese Commissie

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA Beeld Photo News

De Belgische schuldgraad zal volgend jaar onder de drempel van 100 procent zakken. Dat voorspelt de Europese Commissie in haar nieuwe economische vooruitzichten. Het begrotingstekort zou 1,1 procent bedragen, of omgerekend zo’n 5 miljard euro. Met een economische groei van 1,5 procent bengelt ons land aan de staart van het Europese peloton.

De vooruitzichten van de Commissie vallen voor ons land positiever uit dan in de lente, toen de vorige prognose werd gepubliceerd. Toen werd voor 2019 nog een begrotingstekort van -1,3 procent voorspeld. De schuld zou nog net boven de 100 procent uitkomen, klonk het toen. De Europese Commissie is ook optimistischer dan het Planbureau, het Internationaal Monetair Fonds en de Nationale Bank. Die schatten het begrotingstekort enige tijd geleden nog fors hoger in. Tot zelfs een tekort van 8 miljard euro.

Nu zijn de cijfers beter, maar het tekort zou alsnog stijgen: van -1,0 procent in 2018 naar -1,1 procent in 2019. Dat heeft alles te maken met het feit dat de belastingvoordelen in het kader van de taxshift niet volledig worden gecompenseerd door nieuwe inkomsten of lagere uitgaven, legt de Commissie uit. In de eurozone zullen volgend jaar enkel Spanje (-2,1 procent), Frankrijk (-2,8 procent) en Italië (-2,9 procent) een nog groter tekort laten optekenen.

Het Belgische structureel tekort, dat geen rekening houdt met eenmalige factoren of de impact van de conjunctuur, ligt nog hoger. Europa schat dat structureel tekort op 1,3 procent of 5,9 miljard euro. Maar België stelt dat het van die regels mag afwijken omdat het veel heeft hervormd. Ons land doet een beroep op de zogenoemde flexibiliteitsclausule. Eind deze maand weet ons land of Europa genoegen neemt met die uitleg.

In een reactie wijst minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) erop dat “komende van een tekort van 3 procent, twee derde van de weg is afgelegd”. “De regering heeft daarbij niet voor de gemakkelijkste weg gekozen”, zegt hij. “Want tegelijk werden de belastingen verlaagd en werden er hervormingen doorgevoerd op het vlak van fiscaliteit, pensioenen en arbeidsmarkt. Bovendien zitten de inkomsten, mijn bevoegdheid, perfect op koers.”

‘Saneren weegt op groei’

De schuldgraad zou volgens de Commissie dus dalen naar 99,8 procent, tegenover 101,4 procent dit jaar. De economische groei in België zal volgens de Commissie in 2019 1,5 procent bedragen, de inflatie 2,1 procent en de werkloosheidsgraad 6,1 procent.

Met zijn groeicijfers zit België een stuk onder het Europese gemiddelde. Dat bedraagt 1,9 procent in de eurozone en 2,0 procent in de EU27. Enkel Italië doet het met een voorspelde groei van 1,2 procent slechter dan de 1,5 procent die België zou halen. “Saneren weegt op de groei, omdat de overheidsuitgaven ook deel uitmaken van het bruto binnenlands product”, legt Van Overtveldt uit. “We doen nu wat eigenlijk tien jaar geleden al had moeten gebeuren en op langere termijn zullen we daar de vruchten van plukken. Bovendien hebben andere lidstaten veel zwaarder geleden onder de crisis. Dat de groei in die lidstaten hoger ligt, is logisch.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.