Woensdag 08/02/2023

Burgerbegroting

1,3 miljoen euro voor Gentenaars met goed idee

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Een gedeelde moestuin, extra groen in de straat, een sociale kruidenierswinkel. Inwoners van Gent krijgen van de stad 1,3 miljoen euro voor eigen projecten. Welke voorstellen het halen, beslissen de Gentenaars zelf.

Sara Vandekerckhove

'Maak zelf je droomwijk.' Met die slogan probeert de stad Gent haar inwoners warm te maken voor het burgerbudget. In totaal zit er 1,3 miljoen euro in de pot en alle Gentenaars kunnen er projecten of voorstellen voor indienen. Dat kan tot 31 maart.

Op 30 juni moeten alle voorstellen online staan en vanaf begin oktober kunnen Gentenaren ouder dan 14 jaar hun stem uitbrengen. De projecten die het halen, kunnen rekenen op minstens 20.000 euro en maximaal 150.000 euro. Politieke of commerciële ideeën worden uitgesloten.

Burgemeester Daniël Termont (sp.a). Beeld Wouter Van Vooren
Burgemeester Daniël Termont (sp.a).Beeld Wouter Van Vooren

"We vinden het absoluut noodzakelijk dat de burgers kunnen participeren in het beleid", benadrukt burgemeester Daniël Termont (sp.a). "Dat ze gedurende de hele legislatuur hun mening kunnen ventileren, niet één keer om de zes jaar. Zij kennen hun straat, buurt en wijk beter dan wie ook. Dus hopen we dat hier veel nieuwe creatieve projecten en originele ideeën uit zullen komen, waar wij misschien zelf niet aan hebben gedacht."

De voorstellen hoeven zeker geen uitgewerkte projecten te zijn. "We willen kinderen en jongeren ook de kans geven, en niet alleen de semiprofessionele organisaties die sowieso al de weg naar subsidies hebben gevonden", zegt Termont. "Daarna voorzien we in de nodige begeleiding. Zodat pakweg ook jeugdbewegingen met een goed idee hun project administratief rond krijgen."

"Op dit moment kunnen burgers al voorstellen indienen voor kleinschalige wijkinitiatieven", zegt organisator Jelle Monstrey van de dienst Burger­participatie. "Dan gaat het bijvoorbeeld over een bedrag van 2.500 euro. Maar met een budget van pakweg 150.000 euro kun je uiteraard al mooie dingen doen."

Om ervoor te zorgen dat alle Gentse wijken en buurten een deel van de koek krijgen, is de som geld geografisch verdeeld over drie delen van de stad. Wie een stem wil uitbrengen, moet drie projecten uitkiezen. "Zo is de kans groter dat ook wat kleinere ideeën of voorstellen komen bovendrijven", zegt Monstrey.

Gent is niet de eerste stad die inwoners op deze manier controle geeft over het stadsbudget. In Antwerpen kunnen de inwoners al sinds 2014 aanspraak maken op 1 miljoen euro dankzij de Burger­begroting.

100 miljoen voor Parijs

Zelfs Parijs ging Gent voor. Dit jaar mochten de Parijzenaars voor de derde keer beslissen hoe de 100 miljoen euro van het burgerbudget verdeeld moest worden. Dit keer stonden er 624 projecten op de lijst, van een zwembad aan de oever van de Seine, aanleg van fruitbomen en betere fietspaden tot petanqueterreinen.

Toch is het initiatief in Parijs geen onverdeeld succes. Bij de vorige stemronde namen amper 67.000 van de 2,2 miljoen Parijzenaars deel, of amper 3 procent van de totale stadsbevolking. "Geen idee waarom de burgerparticipatie daar zo weinig mensen bereikt", zegt Monstrey. "Misschien heeft het met de grootte van de stad te maken. Ik kan me voorstellen dat Parijzenaars aan de ene kant van de stad minder betrokken zijn bij wat er aan de andere kant gebeurt. Wat dat betreft is de schaal van Gent wellicht interessanter."

Hoe dan ook wil de stad ervoor zorgen dat zo veel mogelijk Gentenaars aan het hele project deelnemen. Zo komt er een Burgerbudgetbus, die de komende maanden net die wijken aandoet waar vooral nieuwe Gentenaars wonen en waar de participatie sowieso erg laag is. "Terwijl we natuurlijk ook die mensen moeten bereiken", besluit burgemeester Termont.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234