Stadsgezichten

"Ik heb enkel mijn boeken, een paar kleren en deze fiets"

Verhalen uit Antwerpen en Gent

Een heel jaar spreekt De Morgen-fotografe Eva Beeusaert mensen aan in Antwerpen en Gent. Elke vrijdag krijgt u een nieuwe foto te zien. Mét een verhaal. Deze week zijn dat Marcin (37) en Wong Ka Kit (45). 

Elke week krijgt u op vrijdag een nieuw Stadsgezicht te zien via WhatsApp. Voeg De Morgen toe aan uw contacten met het nummer 0474 74 10 25 en stuur ons een WhatsApp-bericht met ANTWERPEN AAN of GENT AAN. 

Marcin (37), Antwerpen

2 Marcin (37). © Eva Beeusaert

"Ik heb geen huis, geen auto. Nu woon ik hier, in het klooster van Antwerpen. Maar om de zes jaar moet ik verhuizen naar een ander klooster. Ik heb enkel mijn boeken, een paar kleren en deze fiets. De drie knopen zijn mijn geloften: leven in armoede, gehoorzaamheid en zuiverheid.

Share

'Hier in België is het erg gesteld met de Kerk. Mag ik dat zeggen?'

Marcin (37)

"Zeven jaar geleden verhuisde ik uit Polen. Ik hoor bij een internationale gemeenschap die priesters over de hele wereld verdeelt om de toestand van de Kerk te verbeteren. Hier in België is het erg gesteld met de Kerk. Mag ik dat zeggen? In Polen ontving ik iedere zondag zesduizend mensen in de kerk. Hier zijn het er amper een dertigtal. En de Vlaamse Kapucijnen, waar ik bij woon, zijn hier bijna allemaal bejaard.

Wong Ka Kit (45), Gent

2 Wong Ka Kit (45). © Eva Beeusaert

"We woonden in Hong Kong. Maar toen wilden mijn ouders hier een restaurant beginnen en verhuisden we toen ik drie werd. Nu, veertig jaar later, werkt de hele familie nog steeds in het restaurant, behalve ik. Toen een leraar erop aandrong om verder te studeren, werd ik uit de familie gestoten. Dat was hard. Ik studeerde filosofie en ben nu programmeur. Ik heb m'n familie jaren niet gesproken en dat deed pijn. Gelukkig is het contact opnieuw wat verbeterd en zie ik mijn ouders weer wat meer. Maar echt zoals vroeger zal het nooit meer worden." 

nieuws

cult

zine