Populisme

"Extreemrechts? Amerikanen noemen dit gewoon conservatieven"

1 "De Amerikanen noemen dit gewoon conservatieven", zegt Lothar Höbelt, hoogleraar geschiedenis. © null

Lothar Höbelt moet erom lachen: de neiging van de internationale media om weer overal nazi's in Oostenrijk te zien als de rechts-populistische FPÖ veel kiezers trekt.

Lees ook

Een groene president, geen extreemrechtse

Goed voor de kijkcijfers en de oplages, zegt hij. De 59-jarige hoogleraar moderne geschiedenis zit er niet mee dat hij FPÖ-historicus genoemd wordt. Is veel op tv. "Er zijn niet veel rechtse academici. Op de universiteit zitten alleen nog maar Groenen."

Het is op de dag dat de FPÖ haar greep naar het Oostenrijkse presidentschap ziet mislukken, maar wel haar electorale kracht toont door 49,7 procent van de stemmen te halen.

Wat betekent dat voor Europa?

Share

'Waarom zouden we geen rechtse partijen mogen hebben, er zijn toch ook linkse?'

"Niets. De FPÖ scoort al 20 jaar zo'n 20 procent en was altijd een potentiële coalitiepartner. Vanwege de vluchtelingencrisis en onvrede over het Europese steungeld voor Griekenland steeg zij naar 35 procent en haalde ze de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Maar de president heeft niet veel macht. Alles wat gezegd werd en de angst voor een machtsgreep was retoriek. Zelfs bij winst van Hofer had het niks betekend."

Kan Europa er dan helemaal niets van leren?

"Men zal moeten accepteren dat rechtse partijen onderdeel van het spel zijn. Waarom zouden we geen rechtse partijen mogen hebben, er zijn toch ook linkse?"

Maar de FPÖ is een extreemrechtse partij.

"Extreem wil zeggen: aan het uiteinde van het politieke spectrum. Dat ben je niet meer als je boven de 30 procent zit. De Amerikanen noemen dit gewoon conservatieven."

nieuws

cult

zine