Interview

"De lagere klassen tonen de weg, de elite kan volgen of verdwijnen”

Volgens de Franse sociaal geograaf Christophe Guilluy beseft de elite diep vanbinnen dat haar rijk uit is

Jammeren over het populisme heeft geen zin. Gewone mensen lijden onder de globalisering, betoogt de Franse sociaal geograaf en auteur Christophe Guilluy in een intrigerend boek. “En zij zijn in de meerderheid.”

Sociaal geograaf Christophe Guilluy (Montreuil, 1964) hekelde in La France périphérique (2015) de tweedeling in Frankrijk. Ooit was hij uitgesproken links, nu is hij naar eigen zeggen zonder ideologie. Toch staat in zijn analyses de klassenstrijd nog altijd centraal, met de winnaars en de verliezers van de globalisering. Guilluy introduceerde veelgebruikte concepten als ‘culturele onzekerheid’ en ‘periferie’. De presidenten Nicolas Sarkozy en Emmanuel Macron vroegen hem om advies. Zijn laatste boek is No Society. La fin de la classe moyenne occidentale.

Zijn favoriete café voor werkafspraken is een ouderwetse Parijse bar tabac, een pretentieloze kroeg met stamgasten van de soort die zich erop beroept dat ze zeggen wat ze denken. Onder intellectuelen is dat allang niet meer zo eenvoudig, zegt Christophe Guilluy (54). “Het is lastig om een etentje een beetje leuk af te sluiten sinds cultuur, immigratie en Trump problemen zijn geworden.”

Grote kans dat het er niet gezelliger op wordt met Guilluys vorige maand verschenen boek
No Society. Onze samenlevingen kennen alleen nog een boven- en een onderkant. Die laatste is in economisch, cultureel en politiek opzicht afgehaakt, betoogt hij.

nieuws

cult

zine