Jan Fabre

Parket Antwerpen opent onderzoek naar Jan Fabre

1 Jan Fabre. © BELGA

Het parket van de arbeidsauditeur van Antwerpen opent een onderzoek naar Jan Fabre. Het doet dit na de publicatie van een open brief van twintig ex-medewerkers.

De medewerkers getuigen in de brief over machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het parket in Antwerpen wil nu weten wat er van aan is en start daarom een onderzoek. "Gelet op wat er in de brief staat, is dat voldoende om de zaak ernstig te nemen en dit te onderzoeken", zegt Pieter Wyckaert, woordvoerder van het Antwerpse arbeidsauditoraat. "We hebben daar ook geen klacht voor nodig."

Het parket geeft nu de opdracht om dit vandaag of morgen te beginnen. Dit betekent wellicht dat de bevoegde politie- of inspectiediensten met de slachtoffers zullen praten: de mensen dus die de brief ondertekenden, getuigen, Jan Fabre en mensen bij Troubleyn. "Dit onderzoek zal dan moeten uitwijzen of er inderdaad sprake is van geweld, pesterijen en ongewild seksueel gedrag, en wie daarvoor verantwoordelijk is."

Dat deze zaak bij het arbeidsauditoraat terechtkomt, komt doordat de mogelijke misdrijven arbeidsgerelateerd zijn en op de werkvloer gebeurd zijn. Een termijn waarbinnen het onderzoek moet worden afgerond, is er niet.

Dossier Jan Fabre
Dossier Jan Fabre

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine