Theater

NTGent geeft tickets aan klagers over 'IS-stuk'

1 Het bewuste zoekertje van NTGent. © rv

Het Gentse NTGent heeft heel wat dreigmails gekregen, nadat het bekend had gemaakt IS-strijders te zoeken voor een voorstelling. Maar het theaterhuis laat de opvoering zeker doorgaan. Meer zelfs: de afzenders kregen een uitnodiging voor de première cadeau.

Het Gentse theaterhuis kwam woensdag in een mediastorm terecht, nadat het een zoekertje had geplaatst voor de nieuwe voorstelling rond  het Lam Gods van regisseur Milo Rau. Het gezelschap zou IS-strijders willen casten als moderne varianten van de kruisvaarders, maar ontving ruim zestig haat- en dreigmails.

Share

'Het debat is geopend. Dat was de bedoeling, al is het niet fijn om dreigementen te krijgen'

Woordvoerder van NTGent

De afzenders zien de voorstelling als "artistieke perversiteit in plaats van artistieke vrijheid", "vreselijk ongepast en bruggen te ver" en "ordinaire kleinkunst in mineur".

Fout begrepen

"Het debat is geopend. Dat was de bedoeling, al is het niet fijn om dreigementen te krijgen", zegt NTGent, dat nogmaals benadrukt geen vrij podium te willen zijn voor jihadisten.

De mensen die een dreigmail gestuurd hebben, krijgen nu een uitnodiging om de première – die sowieso gratis was – bij te wonen. "Zo krijgen ze de kans om te zien dat het allemaal wat uit de context is gerukt en wij fout begrepen zijn."

cult

zine