Milo Rau

Milo Rau mag Rusland niet binnen

1 20170427 Gent België: Nieuwe artistieke leiding stadstheater NTGent in Gent, Milo Rau. © James Arthur

Milo Rau zal zijn Europese theaterprijs niet zelf in ontvangst kunnen nemen. De Zwitserse theatermaker, die momenteel de artistieke leiding van NTGent in handen heeft, zou normaal gezien morgenavond in Sint-Petersburg door de Europese Commissie gelauwerd worden. Maar die plechtigheid zal zonder hem plaatsvinden.  

Sinds zijn project The Moscow Trials, waarin hij de artistieke vrijheid in Rusland kritisch onder de loep nam, kreeg Milo Rau geen visum meer om naar Rusland te reizen. Ook deze keer weer bleek dat een quasi onmogelijke opdracht. Pas vrijdagnamiddag, toen Rau zijn trip naar Sint-Petersburg al had geannuleerd, werd hem ineens een visum aangeboden op de Russische ambassade in Antwerpen.

Marina Davydova, jurylid voor de Europese Theaterprijs, betreurt dat Rau niet naar Sint-Petersburg komt. Ze trekt een parallel met de winnaar van vorig jaar, Kirill Serebrennikov, die al meer dan een jaar onder huisarrest staat in Moskou. “De situatie is absurd: de Europese Theaterprijs komt naar Rusland, en we hebben geen woord te zeggen over Kirill, die de prijs vorig jaar net als Milo nu niet kon accepteren.”

“Het feit dat ik niet naar Rusland kan gaan is slechts een formaliteit in vergelijking met het feit dat Kirill Serebrennikov momenteel onder huisarrest staat,” zegt Milo Rau. “Hoe kunnen we de Europese Theaterprijs in Rusland vieren zonder hulde te brengen aan het feit dat in hetzelfde land een van de prijswinnaars van vorig jaar wordt onderworpen aan een showproces? Waarom deze groteske stilte? Het wordt tijd dat we duidelijk onze steun betuigen aan Kirill Serebrennikov.”

nieuws

cult

zine