Review

Koen De Sutter speelt Montaigne: Wordt filosoferen de nieuwe rebellie?

Montaigne: 16de eeuwse filosoof herleeft op het theater

1 Koen De Sutter speelt zoals Montaigne spreekt: nederig, maar ook met humor. © Viktor van Wynendaele

Twijfel, nuance, nederigheid. De woorden van de 16de-eeuwse humanist Montaigne staan voor alles waar het onze tijd lijkt aan te ontbreken. Ook vandaag klinken zijn 'Essais' brandend actueel. Laat die uitspreken door Koen De Sutter, en je krijgt een staande ovatie.

Er moet iets in de lucht hangen. Zoals het ene jaar iedereen in het theater Medea doet, lijken dit seizoen de filosofen de podia te heroveren. Stefaan Van Brabandt - die ook al op Canvas een reeks rond filosofie 'Het voordeel van de twijfel maakte' - begon met een theatercyclus waarin Bruno Vanden Broecke in de huid van Socrates kroop (later volgen nog Robby Cleiren als Kierkegaard, Damiaan De Schrijver als Schopenhauer, Peter Van den Eede als Foucault en Wim Helsen als Nietzsche). De KOE filosofeert in hun laatste een eind weg met Beckett, wiens invloed op Franse filosofen als Camus en Bataille groot was. En dan is er nu Montaigne.

Is het een tegenwicht voor wat zich buiten de zalen op wereldniveau afspeelt? Een antidotum voor alle oppervlakkigheid, zoals Koen De Sutter zelf verklaart? Een counter voor de ratrace, snelle meningen en polarisering waarbij iedereen denkt de waarheid in pacht te hebben? Wordt filosoferen de nieuwe rebellie waarin we de tijd nemen om te denken zonder onmiddellijke return on investment, waarin we het brede perspectief proberen zien, gedachten laten weken en kauwen op onze woorden?

nieuws