Theater aan Zee

Hollywood aan de Noordzee

Gob Squad zet Theater aan Zee op zijn kop

1 Gob Squad – Super Night Shot © David Baltzer/Zenit

Het Brits-Duitse collectief Gob Squad mocht dit weekend aantreden op Theater aan Zee met Super Night Shot en Gob Squad's Kitchen – You've never had it so good. Twee voorstellingen die excelleren in vermakelijk, hartverwarmend spektakel. Maar mag het misschien iets meer zijn?

Bij Gob Squad is niets wat het lijkt: grenzen tussen fictie en realiteit vervagen, performers en toeschouwers blijken inwisselbaar, het banale wordt een bron van schoonheid. Het collectief bestaat al vijfentwintig jaar en heeft zich ondertussen opgewerkt tot een internationaal gelauwerd fenomeen. Ze reizen de hele wereld rond met voorstellingen die het midden houden tussen performance, film en publieke actie. Oostende stond heel even op zijn kop.

De premisse van Super Night Shot is bijzonder risicovol en daarom ook zo spannend. Een uur voor het begin van de voorstelling trekken de vier acteurs afzonderlijk de stad in, elk gewapend met een videocamera. Hun missie: ten strijde trekken tegen de anonimiteit van de stad. Zestig minuten later zullen hun avonturen worden geprojecteerd voor het publiek in de theaterzaal. Wat er in de tussentijd zal gebeuren is onvoorspelbaar, omdat een groot deel van de actie berust op de medewerking van toevallige passanten. Zij zijn de echte hoofdrolspelers in deze film, en heel even wordt Oostende getransformeerd tot een fonkelend Hollywood aan de Noordzee. Inclusief glitterpakken, tapdansjes, musicaldeuntjes en schuimende champagne. Je ziet de acteurs door de straten rennen, ondertussen argeloze wandelaars intieme vragen stellend, op zoek naar die ene vrijwilliger die op het einde de show zal stelen met een spectaculaire kusscène.

zine