Conference

“Ik was vooral bezig met belastingontduiking”: deze ex-Dexia-werkneemster strijdt tegen financiële sector

1 Aline Fares probeert een moeilijk thema bij een groot publiek te brengen. 'Iedereen kan een gefundeerde mening over de financiële wereld vormen.' © Stefaan Temmerman

Vanop een bevoorrechte positie bij Dexia maakte Aline Fares de financiële crisis en de teloorgang van de Belgisch-Franse bank mee. Inmiddels staat ze aan de andere kant van het speelveld: met haar conference Chronique d'une ex-banquière wil ze haar publiek aanmoedigen om de financiële sector te bestrijden.

"Toen ik de ogen opende, zag ik waar ik mee bezig was: belastingontwijking, werken voor instellingen die het publiek in grote schulden staken... Dat beviel me niks.” Ruim tien jaar lang begaf de Française Aline Fares zich in de hoogste regionen van de Europese bankenwereld. Eerst in de Luxemburgse afdeling van Dexia, later op het hoofdkantoor in Brussel. Ze maakte er mee hoe de financiële wereld tien jaar geleden een dreun kreeg, waarna Dexia enkel met overheidsgeld recht kon krabbelen: eerst in 2008, en drie jaar later, toen Belfius werd geboren, nog eens.

nieuws

cult

zine