Profiel

Deze zelfverklaarde loser verkoopt wereldwijd theaters uit

Regisseur Simon Stone is het Australische wonderkind van het moderne theater

Hij is nog maar 34, maar hij draait al ruim tien jaar mee in de hoogste echelons van het internationale theater. Hij trekt volle zalen over heel de wereld, met verfrissende opvoeringen van bestaande klassiekers. En toch ziet Simon Stone zichzelf een beetje als ‘een loser’.

“Als mensen doorlullen over theaterauteurs of -regisseurs, vind ik dat meestal nogal irrelevant. De beste momenten in het theater gebeuren meestal wanneer er iets misloopt. Als de lichten niet werken, als iemand zijn tekst vergeet en moet improviseren: dan ontstaat de meest oprechte connectie tussen een acteur en het publiek.”

Share

‘Theater is een dialoog tussen een groep acteurs en een publiek: wie de tekst heeft geschreven, of wie de voorstelling heeft geregisseerd, is dus niet zo belangrijk’

Simon Stone

Dat vertelt Simon Stone ons, als we hem opbellen wanneer hij in Parijs aan zijn nieuwste stuk, La trilogie de la vengeance, werkt. We zijn een beetje verbaasd: wie Stones Husbands & Wives (naar Woody Allen) heeft gezien, of Les trois soeurs (naar Anton Tsjechov), ziet strak geregisseerde, fel gestileerde voorstellingen.

nieuws

cult

zine