podium

Belgische directeur Volksbühne stapt op na kritiek

Theaterbeleid van Chris Dercon stootte op veel kritiek

1 Chris Dercon blijft niet langer aan als directeur van de Berlijnse Volksbühnne © Marion Vogel

De artistieke directeur van de legendarische Berliner Volksbühne, de Belg Chris Dercon (60), is vrijdag na minder dan een jaar in dienst opgestapt.

Zijn korte en woelige periode als intendant en opvolger van de vorige directeur Frank Castorf, die een kwarteeuw het artistieke beleid bepaalde, werd overschaduwd door veel kritiek en zelfs een week durende bezetting van het theater door tegenstanders. 

Het departement Cultuur van de Duitse hoofdstad verklaarde vrijdag in een mededeling dat "beide partijen het eens waren dat het theaterconcept van Chris Dercon niet aan de verwachtingen voldeed en dat het theater een nieuwe start nodig had".

Argwanend

De Berlijnse cultuurwereld stond erg argwanend tegenover de benoeming van de Belg, een ervaren museumdirecteur die eerder aan de slag was bij het Museum Boijmans-Van Beuningen (Rotterdam), het Haus der Kunst (München) en Tate Modern (Londen).

Share

'Beide partijen zijn het eens dat het theaterconcept van Chris Dercon niet aan de verwachtingen voldeed en dat het theater een nieuwe start nodig had'

Departement Cultuur Berlijn

In september werden honderden politieagenten opgetrommeld om het theater te ontruimen, dat werd bezet door demonstranten die vreesden dat Dercon het beleid in een te commerciële richting wilde sturen. Duits staatssecretaris van Cultuur Klaus Lederer verwees in een verklaring naar de kritiek op Dercon door te zeggen dat persoonlijke aanvallen tegen onze landgenoot door "misplaatst en totaal onaanvaardbaar waren". 

nieuws

cult

zine