Toneel

“Als je Leopold II met Hitler vergelijkt, krijg je meteen te horen dat er toch nog een verschil is. Wat is dat verschil?”

“Je kunt er niet onbewogen bij blijven”, beloven theatermaker Luk Perceval en acteur Nganji Mutiri. In Black: The Sorrows of Belgium zetten ze het kolonisatiedebat op scherp. “In Congo weten de meeste mensen meer over België dan over hun eigen land.”

“De heersende attitude is dat wat vandaag in Afrika gebeurt het probleem van de Afrikanen is, en niet dat van ons”, maakt theatermaker Luk Perceval (61) zich boos. “Die attitude moeten we ter discussie stellen. Want ze is verschrikkelijk. Daarom vind ik het nodig om de kolonisatie te thematiseren.”

Het mag duidelijk zijn: Black: The Sorrows of Belgium I: Congo, Percevals nieuwe productie bij NTGent, is niet van plan een mild beeld van de kolonisatie te schetsen. Een van de leidende verhaallijnen in Black is het relaas van William Henry Sheppard, een Amerikaanse, zwarte missionaris die als een van de eersten de misdadige uitbuiting door Leopold II en de Belgen aan de kaak stelde.

nieuws

cult

zine