theater

'Groene kunst' actueler dan ooit

En toch houdt sociaal-ecologisch festival Burning Ice ermee op

1 ► Performers Benjamin Verdonck en Pieter Ampe op Burning Ice. Bezieler Guy Gypens wil nog meer het theater uit en de straat op. © rv Phile Deprez

Met het kunstenfestival Burning Ice wakkerde het Brusselse Kaaitheater tien jaar lang ons ecologisch bewustzijn aan, maar nu wordt het initiatief ten grave gedragen. Wat heeft het festival zelf veranderd? En is er nog een toekomst voor sociaal-ecologische kunst?

Toen Guy Gypens negen jaar geleden aan het hoofd kwam van het Brusselse Kaaitheater, was de boodschap simpel: we moeten het huis verder opengooien en een positie innemen als het over maatschappelijke problemen gaat. Zo werd Burning Ice geboren: een kunstenfestival dat de sociaal-ecologische crisis wilde aankaarten.

Negen jaar later is Burning Ice toe aan zijn tiende en laatste editie. Gooit het Kaaitheater met deze laatste editie de handdoek in de ring? Nee, integendeel, vindt Gypens. "We zijn er destijds mee begonnen om een statement te maken: voor die problematiek was extra aandacht nodig.

nieuws

cult

zine